29 Март 2024 г. Петък

Какво да ядем за повече енергия?

2010-10-16 13:01:34
Въпреки че се стараете да живеете здравословно идват следобедните часове на деня, когато се чувствате уморени. Работоспособността ви спада драстично и единствената ви мисъл е да се доберете до възглавница или удобно канапе.

Експертът по хранене Сара О `Нийл има няколко прости съвета, чрез които може да се избегне следобедният спад на енергията:

Открийте своята енергия
Всеки от хранителните източници дава определено количество енергия в калории. Протеините и въглехидратите доставят четири калории на грам, а мазнините - девет калории на грам, но е важно да се открият правилните неща за ядене, които ще увеличат енергията и ще подобрят здравето. 

Яжте малки порции 
Ключът към запазване на енергията е да се яде малко и често. Ако тялото ви е прекалено заситено, мозъкът смята, че не се нуждае от повече храна и може да се отпусне. Ако сте все още малко гладни, ще останете будни и в готовност, защото чувствате, че трябва намерите следващата си храна - това е манталитетът на пещерния човек. 

Идеалното меню 
Яжте три пъти на ден плюс няколко закуски между тях. Винаги трябва да закусвате веднага след събуждане, защото сте били в стадий на гладуване през нощта. 

Овесена каша с плодове или сандвич с пълнозърнест хляб е добър вариант. На обяд хапнете леки протеини, като салата с риба тон с няколко оризови питки, на вечеря пак може да консумирате протеини, като пуйка или пиле (без кожата), кус-кус и др.. Можете да хапнете въглехидрати на вечеря, но, ако го направите, вечеряйте по-рано – така няма да се събудите уморени и ще бъдете гладни.

Думата с В (въглехидрати)
„Въглехидрати” стана мръсна дума преди няколко години. Хората се страхуват да ядат въглехидрати, но трябва да се яде пълнозърнест хляб, ориз и макаронени изделия. 
Пълнозърнестите храни са склонни да освобождават енергия бавно, така че, ако ги хапвате на закуска, ще имате достатъчно енергия до обяд. 

Белият хляб и непълнозърнестите храни също имат въглехидрати, но те предизвикват бързо покачване на кръвната захар, което е последвано от спад в енергията малко след това. Това води до глад за повече захар, когато кръвната захар падне.

Опитайте месо без протеини 
Не-вегетарианците трябва да се хранят с вегетариански протеини, особено соя - това е невероятен източник на протеини, който ще помогне за увеличаване на енергията. Освен месото, това е единственият пълноценен източник на протеини с всички аминокиселини. 

Бързо решение при спад в енергията
Когато стане 16:00 ч. и се почувствате уморени на бюрото си, има много закуски, които ще ви дадат бърза енергийна инжекция – банан или мляко с плодове са подходящ вариант, тъй като захарите се отделят направо в кръвта, за разлика от мазнините, на които им трябва много време за храносмилане. Шепа ядки също ще помогне. Ако имате глад за шоколад, изпийте чаша нискокалоричен горещ шоколад. Ключът е да се подготвите и да планирате предварително, което ще ви спре да търсите сладки неща из офиса. 
източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати