18 Април 2024 г. Четвъртък

Чуждите инвестиции с лек ръст през август

2010-10-16 12:41:41

Обемът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за първите осем месеца на година възлиза на малко над830 млн. евро, сочи статистиката на БНБ.

Въпрекистабилизирането на инвестиционния поток от началото на пролетта, текущите нива са с близо 60%по-ниски от инвестициите за същия период на миналата година, показват анализите на Асоциацията за насърчаване на чуждестранните инвестиции.

Въпреки изключително слабите инвестиционни потоци от началото на годината, от Асоциацията отбелязват леко оживление през последното тримесечие. Очаква се преките инвестиции да достигнат около 1.2 млрд. евро до края на годината.

Според председателя на Асоциацията Чавдар Александров продължава тенденцията на висок дял на реинвестиранитепечалби от общия обем инвестиции.

Към август неразпределените и реинвестирани печалби възлизат по официални данни на 166.3 млн. евро или с малко над 15 млн. евро повече в сравнение със същия период на миналата година. 
Според Александров това е сигнал, че голяма част от инвеститорите продължават да считат вложенията си в България за стратегически и дългосрочни.

Според данните към момента над половината от инвестициите от началото на годината са в преработващата промишленост и производството на електроенергия,които в общи линии са запазили нивата си от преди няколко години.

Това означава, че дългосрочно жизнените сектори успяват да запазят привлекателността си, въпреки че тези капитали остават малки в абсолютно изражение.

Въпреки силния спад в абсолютни стойности, секторът нанедвижимите имоти продължава да привлича около 20% от инвестициите в страната.

При по-оптимистичен сценарий за възстановяване на световната икономика и предвид на огромните монетарни стимули, обявени от големите икономики, може да се очаква, че притокът на инвестиции в България ще се върне на нивата от 2008 г. след около 2-3 г. „В този период страната трябва да продължи с реформите в публичния сектор, пенсионната система и образованието. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати