25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ се провали. Положението става все по-безнадеждно

2010-10-16 12:06:39

"Два са въпросите, които следва да обсъдим – левия проект и задачите на партията във връзка с президентските и местните избори. Двата документа са неразривно свързани." Това каза на заседанието на 47-я конгрес на БСП председателят на партията Сергей Станишев, предаде Агенция "Фокус".

"Какво се случи в страната след предишното заседание на конгреса? Има промяна. Тя е очевидна в управленския провал на ГЕРБ", каза Станишев. По думите му обаче все още няма основание да се направи извода, че недоволството от политиката на ГЕРБ се трансформира в позитивна оценка към БСП.

"Подозрението към БСП като партия, която не знае и не може да управлява, отпадна още в нашия мандат. Започна да избледнява и манипулативното твърдение за БСП като крадлива партия на фона на лобизма на ГЕРБ.

Днес мнозинството в парламента се пропуква все по-често по различни въпроси. Партия ГЕРБ става все по-самотна в действията си. Ние не потриваме със задоволство ръце заради провала на ГЕРБ, защото последиците са тежки за цялото общество. Това е главната причина да искаме правителството на Борисов да слезе предсрочно. Това обаче няма как да стане без ясна алтернатива", каза Станишев.

"Повече от година правителството компенсираше своята немощ с арогантността на премиера и с показните арести на един от неговите заместници", допълни той.

Станишев направи оценка на упарвлението на ГЕРБ като каза, че кризата се задълбочава и като че ли се превръща в тежка социална криза.

"Има 18% скок на сивия сектор, а дефицитът расте. Няма никакво разумно обяснение защо при толкова арести, при толкова вертолетни полети, се отвори такава яма", каза Станишев. "Става все по-безнадеждно. "Непоносимото наследство" на Тройната коалиция от над 8 млрд. лв. се оказа добре дошло за управляващите и накрая се откри пак дефицит", коментира той.

"Европа прави стратегия 2020, а ГЕРБ прави ново 20", каза Станишев. Той отбеляза, че се правят постоянно прогнози за излизане от кризата. "Очакваме следващата прогноза, която може би ще е - на кукуво лято", каза той.

"По-безхарактерно правителство в България не е имало. Управлението на ГЕРБ се превърна в анекдот", каза той.

"Създаде се гигантска верига от междуфирмена задлъжнялост. Сега е вдигнат мерникът на съдебната система. Трескаво се търсят нови виновници и нови оправдания, тъй като старите се изтъркват. Парламентът е обезличен. Премиерът нарече народните представители безделници, а по време на вота не присъства в пленарна зала. Противно на декларациите, че държавността се укрепва, тя се разгражда, а може би се трансформира в нещо друго", каза Станишев.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати