19 Април 2024 г. Петък

Заключенията за състоянието на биоразнообразието - мрачни и тревожни!

2010-10-15 19:59:12

 

Данни и показатели за намаляването на биоразнообразието, които ще бъдат в центъра на вниманието на започващата в понеделник в Нагоя Десета конференция на страните от Конвенцията на ООН за разнообразието на биологичните видове, предлага АФП.

Опасност от "драматично обедняване"

Последният доклад на ООН от май 2010 г. предупреди за повишена "опасност от драматично обедняване на биологичното разнообразие".

"Бедните популации ще са първите, които ще понесат последиците и най-засегнатите, но в крайна сметка ще пострадат всички слоеве на обществото", пише в доклада.

Много видове са застрашени

- От 47 677 вида, описани в Червената книга на Световния съюз за опазване на природата, 17 291 са застрашени от изчезване.

- Всеки трети вид земноводни, над една от осем птици, повече от един на пет бозайника и всеки четвърти иглолистен вид са застрашени от изчезване.

-От описаните 5490 бозайници в света, 79 са изчезнали, 188 са критично застрашени, 449 са застрашени и 505 са уязвими.

- От 6285 известни земноводни, 1895 са застрашени от изчезване. Това е групата животни, които са в най-голяма опасност. Международните цели за 2010 г. не са постигнати През 2002 г. беше поставена целта до 2010 г. да бъде постигнато "голямо намаляване на сегашния ритъм на обедняване на биологичното разнообразие" Равносметката, направена от ООН през май 2010 г., е категорична: целта "не е постигната". Заплахата на "критичните точки":

ООН идентифицира три "критични точки", които могат да провокират "необратими щети" при липса на бърза и решителна реакция:

- Залиняване на големи зони от амазонската гора

- Еутрофизиране (натрупване на органични отпадъци, предизвикващи намаляване на кислорода) в много сладководни езера и завладяването им от водорасли - Сриване на много екосистеми на коралови рифове. 

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати