19 Април 2024 г. Петък

Храни: 12 полезни за здравето комбинации ІІ

2010-10-15 18:37:13
Продължение на "Храни: 12 полезни за здравето комбинации"

7. Натрупайте мускули: силови тренировки + разтягане

Упражненията с тежести изграждат сила, причинявайки миниатюрни разкъсвания в мускулите, които бързо се възстановяват – по-големи и по-силни. Ускорете натрупването на сила чрез статични упражнения за разтягане, в които стоите разтегнати по 10 до 30 секунди. Установено е, че тези, които се разтягат между или веднага след упражненията за сила заякват с 20% повече от тези, които само вдигат тежести.

Вдигайте и се разтягайте: Почивайте си по поне една минута между сериите и използвайте това време да разтегнете мускулите, върху които току-що сте работили. Например, ако тъкмо се правили упражнения за краката, разпънете четириглавия мускул, придърпвайки десния си лакът към ханша, докато стоите на левия крак. Задържайте по 20 секунди.

8. Избегнете метаболитния синдром: средиземноморска диета + ядки

Този тип диета, богата на плодове, зеленчуци, варива, риба, зехтин и зърнени храни, се свързва с много ползи - от намаляване на тегло до понижен риск от Паркинсон и сърдечна недостатъчност. Нови изследвания показват, че хора с метаболитен синдром (състояние, характеризиращо се с високи холестерол, кръвно налягане, кръвна захар и излишък от мазнини в коремната област) могат да редуцират тези симптоми, като прибавят допълнителна порция смесени ядки към здравословния си режим. Фибрите, калият, магнезият, калцият и омега-3 мастните киселини в ядките помагат да се регулират нивата на инсулина и кръвното налягане и намаляват риска от възпаления.

Здравословно похапване: Ако ядете по 5 ореха, 5 лешника и 5 бадема на ден, това ще утоли глада ви през късния следобед. Поръсете миксът върху нещо типично за средиземноморската диета - кисело мляко, овесена каша или малка салата.

9. Премахнете пъпките: ретиноид + бензоилпероксид

Когато в рамките на проучване били комбинирани адапален (ретиноид, намаляващ възпаленията) с бензоилпероксид (който убива бактериите, предизвикващи акне), участниците подобрили състоянието на кожата си средно с 50% за 12 седмици – около 15% повече отколкото с която и да е от съставките по отделно. Тази нова комбинирана терапия е показала ефективност в три от всеки четири случая на акне. 

Правилният режим: Попитайте лекаря си за наличните на пазара възможности да съчетаете действието на двете съставки. Препоръчва се вечер преди лягане да почиствате кожата си, след 20 минути да нанесете гела и след това овлажняващ крем. Възможно е кожата леко на изсъхне в началото, но тези дразнения следва да изчезнат до 2 седмици. 

10. Преборете се с умората: яйца + портокалов сок

Ако не ядете много месо, може да почувствате обща слабост - защото не приемате достатъчно желязо. Обяснението: Тялото лесно абсорбира желязото от месото, но само 2 до 20% от желязото, което се съдържа в зеленчуците, варивата и яйцата достига до кръвта. Един ефективен помощник ще е витамин С. Той прави желязото до 6 пъти по-разтворимо, което значи, че тялото може да го усвои почти на 100% и да не чувства умората, която в случая е показателна за опасност от анемия. 

Увеличете витамин С в закуската: Изяжте сутрешния си омлет заедно с чаша богат на витамина портокалов сок. Или комбинирайте изобилното на желязо тофу с богатите на витамин С броколи в салатата си. Сведете готвенето до минимум (или поне на ниска температура) - витамин С лесно се разрушава от светлина, горещина и въздух!

11. Укрепете паметта си: куркума + черен пипер

Куркумата е известна с противораковите си свойства, но последните проучвания свързват нейния състав и с понижен риск от Алцхаймер. Едно от тях е установило, че пациенти с диагноза болест на Алцхаймер, които приемат по 1 г куркума, независимо като добавка или директно в храната, редуцирали натрупването на плака в мозъка. Но куркумата не се усвоява ефективно от човешкия организъм. За това помага смесването й с черен пипер - абсорбирането й се увеличава до 20 пъти!

Подправете яденето си: Куркумата е използвана от векове в индийската традиционна медицина, но за много от нас европейците тя ще се стори силна като подправка. Започнете с половин чаена лъжичка на ден – веднъж щом свикнете с аромата, смесете я с черен пипер и ще получите страхотна комбинация за риба или пилешко ястие.

12. Подсигурете се срещу рака на кожата: кофеин + кардио

Изследване показва, че и кофеинът, и физическите натоварвания намаляват риска от рак. Комбинирани, те представляват ефективна защита срещу кожния рак. Научното обяснение на потенцираната комбинация е, че вероятно кофеинът потиска генетичната реакция имунната ни система да разрушава здрави клетки заедно с раковите. Комбинацията от кофеина и упражненията понижава също и тъканните мазнини, които помагат за разрушаването на клетките.

Разходете се след чаша кафе: Изпийте чаша силно кафе един час преди тренировка. Ако кръвното ви налягане обаче е високо, пропуснете кофеина., независимо че той може да увеличи издръжливостта и да забави умората, помагайки ви да се разхождате или да правите упражнения по-дълго и издръжливо. Ако се разхождате на слънце, не забравяйте и лосиона против изгаряне.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати