23 Април 2024 г. Вторник

Джобът ви стяга – евтин тур из Европа

2010-10-15 14:17:03

Ако сте решили да пътувате извън пределите на страната ни, но джобът ви стяга, не се отказвайте, съветват от NasamNatam.com. Има красиви и евтини места недалеч от България, които ще очароват и най-капризните туристи.

Хърватия

Малка по площ, но с много богата история и културни паметници. Като бивша част от Австро-Унгарската империя, тя е запазила "дисциплина" и "подреденост" и впечатлява с чистота и поддържаност.

1100-те й острова в Адриатика очароват със средновековни градчета, цветни лозя, пристанища от времето на Древна Гърция, Римската империя и Венецианската република.

В Хърватия има огромен брой замъци, красиви курорти и изключително чиста вода.

В страната е сравнително евтино. Обяд за двама с всички екстри и десерт излиза около 15 евро, а нощувка може да се намери за 35 евро на човек на вечер.

Задължително трябва да се посети столицата Загреб, която има стара и нова част. На няколко часа път на север е алпийският район Блед.

Крайбрежието – накъдето и да се отправите, ще се натъкнете на китни рибарски селища, между които се простират курортчета.

Най-добре запазеният колизеум след римския се намира в Пула.

Родното място на пътешественика Марко Поло пък е Коркула, а Дубровник – за него няма какво да се каже, той просто трябва да се види!

Полша

Тук може да откриете славянска топлота и гостоприемство. Високите алпийски планини, приказните планински езера, необятното ледено море привличат като магнит над 4 млн. туристи годишно.

Варшава е забързаната столица, в която не липсва абсолютно нищо. А тя е удобно разположена между големите европейски градове. На всеки един-два часа има полети до Виена, Лондон, Амстердам, Париж.

Десет полски обекта заслужават не само вашето внимание, а и това на Юнеско.

Четири града, един замък, два манастира, музеят на най-големия концентрационен лагер и други забележителности са в списъка на световното наследство.

Нима бихте изпуснали възможността да се "запознаете" с дървото на Хитлер, намиращо се в град Ясло. Днес това дръвче е по-скоро болезнен спомен за убийствата на 6 милиона поляци.

В Полша със сигурност няма да скучаете, а цените в ресторантите са сходни с българските (в т.нар. среден клас). Семейните хотели пък са уютни и гостоприемни.

Литва

Най-високата точка на тази европейска страна е 292 м. Вероятно това обяснява страстта на литовци да строят катедрали, откъдето идва и прозвището на Литва – страната на катедралите.

Столицата Вилнюс е основана през ХIV в. и е многократно разрушавана и опожарявана. Там се намира едно от най-старите учебни заведения в Европа – Вилнюският университет (1579 г.). Също така готическата прелест – църквата "Св. Анна".

Оказва се, че Вилнюс има най-големите барокови сгради в света. Градът следва европейските тенденции и там няма как да избягате от марковите бутици, скъпите хотелски вериги и лъскавите административни сгради.

Нощният живот е непретенциозен, а кухнята – превъзходна.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати