28 Март 2024 г. Четвъртък

Интуицията е плод на разума!

2010-10-15 08:45:34
Учените са убедени, че в механизмите на развитие на интуитивността няма никаква мистика, защото те са плод само и единствено на ума. Специалистите дори определят няколко фази на този процес:

1. Незабележима вътрешна преработка на информацията.Човекът я получава от подсъзнанието като готов резултат. Изглежда, че това е “озарение”, а в действителност това е продукт на супербързата аналитична работа на мозъка. Така понякога се раждат научните открития - например таблицата на Менделеев.

2. Сигнали от вътрешните органи. Често те идват в съня. Подсъзнанието провежда като че ли “нощно обхождане” на вътрешните органи, приемайки от тях незабележимите през деня оплаквания. На съзнателно ниво те се трансформират в образни сънища. Така човек може да “предскаже” своята нова болест.

3. Задълбочена психическа връзка с близки хора и улавяне на биовълни от тях. Това чувстват близнаците или майките, когато с детето им може да се случи нещо лошо. Но интуиция от този род може да се прояви като правило по време на силни емоционални сътресения (война, катастрофа и т.н.). Влюбените двойки също като че ли се настройват на една и съща емоционална вълна, което позволява да се предчувстват мислите и желанията на другия.

4. Възприемчивостта на човека към някакви квантови или електромагнитни колебания, които възникват преди да се е случило събитието, но които като че ли се “готвят”. Това става по същия принцип като при животните, които предчувстват земетресение, ураган или друго природно бедствие. Неслучайно ние понякога казваме: “нещо витае във въздуха...”.

Повечето хора, погледнато в този план, са “дебелокожи” и не улавят сигнали за тревога или радост, а изпитват само смътно чувство. Хората със силна интуиция имат изострена реакция. Някои се раждат такива, а при някои мозъкът се настройва на такъв интуитивен “регистър” след тежко сътресение - шок, черепно-мозъчна травма, клинична смърт.

Т.е. интуицията е хипернаблюдателност с бърз анализ и възприемане на незабележимите за останалите вълни и колебания.

Вътрешният глас срещу инфаркта и паралича
Американският психолог Марша Емери няколко години е наблюдавала хора с повишена интуитивност. Тя определя, че те:

- 5 пъти по-рядко попадат в някаква авария,
- 7 пъти по-рядко получават травми,
- 2 пъти по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания,
- 5 пъти по-рядко получават внезапни инфаркти на нервна почва (те се по-готови за реалния ход на събитията и не го възприемат като гръм сред ясно небе),
- 3 пъти по-рядко страдат от невроза (просто по-малко се паникьосват благодарение на интуитивното си предчувствие),
- 2 пъти по-рядко получават хранителни натравяния и хващат заразни болести, грип и полови инфекции.

Американците са провели любопитен експеримент с видеокамери. Пред 20 души са поставени пасти, много от които са изглеждали красиво, но са били развалени. Болшинството от хората са взимали пастите както дойде : които са по-близо до тях, които са с крем, с ягодка и т.н. Само двама, които първоначално са си избрали развалени пасти са ги върнали обратно и са взели други с обяснението, че са почувствали опасение и са усетили, че трябва да вземат други.

Цифрата
3% от хората притежават силно развита интуиция и съзнателно се вслушват в нея.
20% се вслушват във вътрешния си глас от време на време.

Фактът
Учените от Американския Център за изследване на съзнанието са установили, че най-добре развита интуиция имат музикантите, художниците, писателите и актьорите.
При някои хора тази способност се проявява само в определени периоди от живота, а после изчезва, например при майките с малки деца и влюбените двойки.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати