29 Март 2024 г. Петък

Трактора помагал финансово на ГЕРБ

2010-10-15 08:23:25

Като формален лидер на ГЕРБ , настоящият вътрешен министър Цветан Цветанов неведнъж се е възползвал от съдействието на Алексей Петров за финансиране на партията през „чисти“ фирми. 

Това пише журналистът Явор Дачков в сайта „Гласове“, след като се срещна с бившия съветник в ДАНС, който бе пуснат под домашен арест.

Според Петров е имало парични преводи за различни суми (без да уточни стойността) към партия ГЕРБ от различни фирми, включително и от „Лев корпорация“.  Той казва, че разполага с документи за всички извършени преводи.

Той твърди, че операция „Октопод“ е целяла да прикрие крупна далавера, в която вътрешният министър е замесен пряко.

По думите му по време на управлението на Бойко Борисов като кмет на София към общината се обърнал бизнесмен, представител на голям белгийски фонд, който предложил да изгради система за сигурност в столичното метро.

Поискал 1 млн. евро гаранция, за да реализира инвестицията. Така кметът Бойко Борисов се обърнал към Алексей Петров и поискал да помогне за набирането на средства в качеството му на председател на Съюза за стопанска инциатива (ССИ).

Общината не е имала право сама да осигурява тези пари, а е трябвало да влезе в публично-частно партньорство, твърди Алексей Петров. 

Той осигурил парите от частни фирми, а преди това се разбрали с Борисов всеки да излъчи по един отговорник за проекта – Петров посочил Боян Чуков (по това време зам.-председател на ССИ), а Бойко Борисов – своя зам.-кмет по сигурността Цветан Цветанов.

Така договорът с белгийците бил подписан, но малко по-късно станало ясно, че парите, внесени за гаранция, ги няма. 

Още тогава прокуратурата образува проверка срещу Боян Чуков, но кой знае защо – не и срещу Цветан Цветанов, казва Алексей Петров. По думите му целият случай е документиран и в прокуратурата, и в общината.

Според бившия съветник в ДАНС чрез спецакцията „Октопод“ Цветан Цветанов се е опитал да се добере до документите по случая, с които разполага и самият Петров.

Задържането му целяло да бъде неутрализиран като неудобен свидетел на тази случка.

Алексей Петров казва, че Бойко Борисов няма друго отношение към аферата с белгийците освен формалната му роля като кмет, който сключва напълно законна сделка в интерес на общината и който е делегирал всички изпълнителски функции по нея на Цветан Цветанов.

Той отказва да говори за отношенията си с Борисов, но изтъкна разликата в поведение на премиера и на вътрешния министър по делото „Октопод“. 

По думите му Цветан Цветанов има много силен личен мотив по това дело, което обяснява и непремерените му от юридическа гледна точка изказвания. 

“През всичките месеци за делото „Октопод“ Цветанов говореше като за лична кауза и аз много добре го разбирах“, заявява Алексей Петров пред „Гласове“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати