25 Април 2024 г. Четвъртък

Оправдаха германския журналист Юрген Рот

2010-10-14 22:13:34
Софийският районен съд оправда германския журналист Юрген Рот по делото за клевета, заведено от бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Това съобщиха от пресцентъра на съда,предаде БТА.

Съдът е признал Рот за невиновен в това, че на 8 април 2008 г., в София, с предоставени на в. "Дневник" от него извадки от книгата му "Новите демони'', е разгласил позорно обстоятелство за Румен Петков като длъжностно лице - министър на вътрешните работи.

Припомняме, че авторът на "Новите български демони" журналистът Юрген Рот посети София от 11 до 15 ноември 2008, за да представи своя труд. 

Още преди да излезе в Германия, последната книга на Юрген Рот, озаглавена "Новите български демони" (изд. Слънце, София, 2008), беше преведена и пусната в продажба в страната, в която протича разследването на този автор и журналист, известен с текстовете си за международните мафии, по-специално тези от бившия съветски блок.

На повече от 300 страници Юрген Рот разказва как организираната престъпност, често покровителствана и използвана от бившата политическа номенклатура и силовите структури на комунистическия режим, прояжда тази малка балканска страна, която от 2007 е член на Европейския съюз. 

"Да погледнем истината в очите", пише той. "В България цари отчайваща безнадеждност защото бандитите имат думата".

Констатацията на тази симбиоза между сферите на политиката, икономиката и мафията за съжаление не е новина за българите. Този факт се приема като част от баналните истини на прехода, от падането на режима на Тодор Живков през 1989 до днес.

Почти всички теми, подхванати от Рот - от дейността на различни полу-мафиотски групировки до корумпирането на политици и поръчковите убийства - са за съжаление добре познати на повечето българи.

Новината, и заслугата на тази книга, както подчертава един чуждестранен наблюдател, е в систематизираното изложение, черно на бяло, на една реалност, която досега се появяваше или откъслечно в медийни публикации, или, заобиколно, на страниците на черния роман.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати