Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юли 13
Начало arrow Свят arrow Приемането на бюджета на ЕС е пред криза

Приемането на бюджета на ЕС е пред криза

  Print E-mail
2010-10-14 21:05:35
източник: dnevnik.bg

Френският евродепутат Ален Ламасур от Европейската народна партия призова най-сетне да бъде намерен механизъм, който да позволи на Брюксел да набира собствени средства за финансиране.

Институциите на ЕС имат два месеца, за да постигнат споразумение за бюджета на ЕС за следващата година, ако ЕС иска да избегне нова криза, предупреди Ламасур, цитиран от EUobserver. Според него този въпрос повече не може да бъде игнориран. Той ще стане особено парлив следващата седмица, когато евродепутатите ще обсъждат в пленарна зала проектобюджета на ЕС за 2011 г.

Миналата седмица бюджетната комисия към Европейския парламент гласува повишаване с 6% на бюджета за 2011 г. Той ще възлиза на рекордните близо 130 млрд. евро. Британски представители побързаха да се обявят против предложеното повишаване и настояват за свиване на бюджета.

В предложението на евродепутатите от бюджетната комисия се включва също обсъждането на нови източници на финансиране, твърди електронното издание EUobserver.

Очаква се един от механизмите за финансиране да бъде форма на финансов данък, насочен към банките. Ламамсур обаче смята, че не трябва в едно изречение да се използват думите "европейски" и "данък", защото комбинацията е взривоопасна.

Няколко държави членки вече директно отхвърлиха идеята за самофинансиране на ЕС. С това се очаква битката да ескалира другата седмица, когато за преговори се срещнат представители на ЕС и еврочленките.

Ламасур и други евродепутати смятат и този път да настояват за собствени ресурси на ЕС, тъй като според тях това е начин за намаляване на вноските на държавите членки за бюджета на ЕС.

След като на 20 октомври промените бъдат обсъдени в парламента, помирителна комисия, съставена от представители на Европарламента и държавите членки, ще имат 21 дни, за да се споразумеят за общ текст на проекта за разходите на ЕС през 2011 г.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на ...
  Новини Германия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, изрази пред Европейския парламент твърда решимост до края на годината на почти всички заседания на европейските министри да ...
  Новини За втора поредна вечер стотици жители на сръбската столица Белград се събраха пред сградата на парламента.Те протестираха срещу затягането на мерките срещу COVID-19.Протестът прерасна ...
  Новини Австрия отправи предупреждение да не се пътува до България, Румъния и Молдова заради влошената ситуация с епидемията от новия коронавирус (COVID-19) в трите страни и клъстери от ...
  Новини Европейската комисия събра 7,4 милиарда евро при поставена цел от 7,5 млрд. евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19, съобщи БНР.От Еврокомисията предложиха 1,4 милиарда евро. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?