20 Април 2024 г. Събота

Москва отговори на шпионския скандал

2010-06-29 17:50:14

Обвиненията, че Москва поддържа шпионска мрежа в САЩ, са неоснователни и са връщане към времето на Студената война, е официалната позиция на руското външно министерство по  ареста на десет „руски шпиони“ в Америка. 

Освен това обвиненията блокирали обявеното от президента Барак Обама намерение за „презареждане“ на отношенията между двете страни. 

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция, че ведомството му още не е получило никакви обяснения от американска страна. 

„Не са ни обяснили за какво става дума. Надявам се да обяснят. Моментът, това да бъде направено, е избран с особено изящество“, коментира Лавров.

„Според нас подобни действия не са основани на нищо и преследват нечисти цели. Не знаем причините, които са накарали американското правосъдно министерство да излезе с публично изявление в духа на „шпионски страсти“, заяви официалният представител на руското външно министерство – Андрей Нестеренко. 

  Междувременно редица руски топразузнавачи, цитирани от руските медии, се опитаха да разгадаят какво се крие зад официалната информация на американското правосъдно министерство. 

Ветеранът на руските спецслужби Михаил Любимов призовава да не се правят прибързани изводи, но не изключва възможността за връзка на задържаните с руските спецслужби. 

„Първо трябва да почакаме решението на съда и да не правим прибързани изводи“, заяви той. „Никой не е отменял нито ЦРУ, нито Службата за външно разузнаване“, добави експертът.

„Изобщо не ми е ясно обаче защо ще перат пари. Досега разузнаването не се е занимавало с измами“, заяви Любимов, коментирайки едно от обвиненията, предявени на задържаните.

 „Най-важното – изобщо не е ясно какво са правили те. Определението „разузнавателна дейност“ нищо не говори. Това е общо изявление.“

Бившият разузнавач не изключва ответни мерки на руската страна. „Ако се окаже, че това е несправедливо и се явява провокация, защо да не ритнем някои американски инженери? Изобщо, репресивните мерки не се изключват“, заяви Любимов.

Бившият директор на ФСБ на Русия, който оглавява в Държавната Дума комитета по делата на ветераните – Николай Ковальов, смята, че новият шпионски скандал е инспириран от сили, които не харесват обявеното от Барак Обама „презареждане“ в руско-американските отношения.

„Представете си нелегална група от 10-11 души, които работят съвместно – това ще предизвика неудържимия смях на всеки професионалист. Нелегалните винаги контактуват само с един човек – това е златно правило в работата на всяка спецслужба в света“, подчерта Ковальов.

„Освен това перат пари и живеят с подправени документи. Парите ги вадят от буркани, закопани в земята и при това са руски разузнавачи – това е пълна нелепост, евтин детективски роман, който дори не е в стила на Агата Кристи“, е мнението на Ковальов.

„Искам да подчертая, че разобличените в САЩ лица не са руски дипломати и дори не са руски граждани. Това са граждани на САЩ“, обяснява той. 

В неделя в САЩ бяха арестувани десет души, срещу които са повдигнати обвинения, че са били нелегални агенти на Руската Федерация. Другото обвинение е за пране на пари. Няма официално обвинение за шпионаж. 

Смята се, че са били част от мрежа, в която агентите са живеели като нормални американски граждани. Част от членовете на групата са били двойки от години. 

източник:  

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати