26 Април 2024 г. Петък

Македонски кмет призовава младежите да учат в България

2010-10-13 17:35:31
Кметът на македонския град Делчево Горан Малешевски лобира сред младите да следват в България и по-специално в Американския университет в Благоевград.

Той дори обещава материална помощ за онези, които последват съвета му и заминат да следват в България, пише „Утрински весник“. 

Малешевски и президентът на Американския университет в Благоевград (АУБ) Дейвид Хюуайлър подписаха в края на миналата седмица в Делчево договор за сътрудничество. 

„Идеята дадоха младите от Делчево, които следват в Благоевград, намиращ се само на 50-ина километра от нашия град. Аз бях там, посетих университета и се информирах какво предлага той на студентите. Възхитен съм от условията за следване и от настаняването“, каза Малешевски. 

Малешевски отправи този призив, след като в съседния град Берово беше закрит отделът по информатика, открит миналата година в рамките на Щипския университет „Гоце Делчев“. 

Той съобщи, че ще бъде отпусната стипендия от 50 евро за всеки, който се запише в Американския университет, обучението в който струва 10 000 долара годишно. 

Към инициативата на Малешевски се присъедини и Митко Антовски, директор на гимназията в Делчево. Той каза, че до края на годината ще заведе в Благоевград всичките 113 бъдещи абитуриенти, за да се запознаят с условията за следване в АУБ. 

Антовски е председател на общинската организация на ВМРО-ДПМНЕ, член на която е и кметът Малешевски.

Ще бъде интересно да се види реакцията на тяхната партия, която положи максимум усилия и осигури голяма сума от 400 милиона денара за тази година за нормалната работа на Щипския университет, пише македонският вестник. С подобно лобиране кметът, който е от техните редици, всъщност подмамва студентите да отидат да учат в чужди висши учебни заведения. Поставя се и въпросът от кои пари кметът на Делчево ще раздава стипендии, макар и минимални, пише още изданието.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати