Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Ноем 17
Начало arrow Свят arrow Македонски кмет призовава младежите да учат в България

Македонски кмет призовава младежите да учат в България

  Print E-mail
2010-10-13 17:35:31
източник: dnes.bg

Кметът на македонския град Делчево Горан Малешевски лобира сред младите да следват в България и по-специално в Американския университет в Благоевград.

Той дори обещава материална помощ за онези, които последват съвета му и заминат да следват в България, пише „Утрински весник“. 

Малешевски и президентът на Американския университет в Благоевград (АУБ) Дейвид Хюуайлър подписаха в края на миналата седмица в Делчево договор за сътрудничество. 

„Идеята дадоха младите от Делчево, които следват в Благоевград, намиращ се само на 50-ина километра от нашия град. Аз бях там, посетих университета и се информирах какво предлага той на студентите. Възхитен съм от условията за следване и от настаняването“, каза Малешевски. 

Малешевски отправи този призив, след като в съседния град Берово беше закрит отделът по информатика, открит миналата година в рамките на Щипския университет „Гоце Делчев“. 

Той съобщи, че ще бъде отпусната стипендия от 50 евро за всеки, който се запише в Американския университет, обучението в който струва 10 000 долара годишно. 

Към инициативата на Малешевски се присъедини и Митко Антовски, директор на гимназията в Делчево. Той каза, че до края на годината ще заведе в Благоевград всичките 113 бъдещи абитуриенти, за да се запознаят с условията за следване в АУБ. 

Антовски е председател на общинската организация на ВМРО-ДПМНЕ, член на която е и кметът Малешевски.

Ще бъде интересно да се види реакцията на тяхната партия, която положи максимум усилия и осигури голяма сума от 400 милиона денара за тази година за нормалната работа на Щипския университет, пише македонският вестник. С подобно лобиране кметът, който е от техните редици, всъщност подмамва студентите да отидат да учат в чужди висши учебни заведения. Поставя се и въпросът от кои пари кметът на Делчево ще раздава стипендии, макар и минимални, пише още изданието.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Саудитска Арабия съобщи, че експулсира посланика на Канада и е привикала топ дипломата си от северноамериканската държава. Рияд обяви още, че замразява и търговските сделки с ...
  Новини "Турски поток" неизбежно ще стане български, пише руският вестник "Независимая газета".България е готова да приеме втората тръба от "Турски поток" и брои ...
  Новини Европейските лидери казват, че вече нямат никакви илюзии за Доналд Тръмп, в момент, когато се готвят да посрещнат американския президент за среща на върха на НАТО другата седмица. Те обаче се ...
  Новини Русия притежава най-малко шест вида оръжия, чиито възможности надхвърлят тези на най-добрите им западни аналози. Те вече се доставят във войските; предвижда се програмата да приключи до 2027 г., ...
  Новини Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters - Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията след продължили над 10 часа преговори в Брюксел, съобщиха Ройтерс и Франс ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?