Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Март 23
Начало arrow Свят arrow Македонски кмет призовава младежите да учат в България

Македонски кмет призовава младежите да учат в България

  Print E-mail
2010-10-13 17:35:31
източник: dnes.bg

Кметът на македонския град Делчево Горан Малешевски лобира сред младите да следват в България и по-специално в Американския университет в Благоевград.

Той дори обещава материална помощ за онези, които последват съвета му и заминат да следват в България, пише „Утрински весник“. 

Малешевски и президентът на Американския университет в Благоевград (АУБ) Дейвид Хюуайлър подписаха в края на миналата седмица в Делчево договор за сътрудничество. 

„Идеята дадоха младите от Делчево, които следват в Благоевград, намиращ се само на 50-ина километра от нашия град. Аз бях там, посетих университета и се информирах какво предлага той на студентите. Възхитен съм от условията за следване и от настаняването“, каза Малешевски. 

Малешевски отправи този призив, след като в съседния град Берово беше закрит отделът по информатика, открит миналата година в рамките на Щипския университет „Гоце Делчев“. 

Той съобщи, че ще бъде отпусната стипендия от 50 евро за всеки, който се запише в Американския университет, обучението в който струва 10 000 долара годишно. 

Към инициативата на Малешевски се присъедини и Митко Антовски, директор на гимназията в Делчево. Той каза, че до края на годината ще заведе в Благоевград всичките 113 бъдещи абитуриенти, за да се запознаят с условията за следване в АУБ. 

Антовски е председател на общинската организация на ВМРО-ДПМНЕ, член на която е и кметът Малешевски.

Ще бъде интересно да се види реакцията на тяхната партия, която положи максимум усилия и осигури голяма сума от 400 милиона денара за тази година за нормалната работа на Щипския университет, пише македонският вестник. С подобно лобиране кметът, който е от техните редици, всъщност подмамва студентите да отидат да учат в чужди висши учебни заведения. Поставя се и въпросът от кои пари кметът на Делчево ще раздава стипендии, макар и минимални, пише още изданието.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини София. В статия, озаглавена „На два стола: България иска и с Русия, и с НАТО - но това не е възможно“, руският обществено-политически ежедневник „Новьiе известия“ анализира ...
  Новини София. В статия, озаглавена „, руският обществено-политически ежедневник „Новьiе известия“ анализира посещението на ръководителя на кабинета в Москва Дмитрий Медведев ...
  Новини В социалните мрежи бе публикувано видео, което показва маневра на руския изтребител Су-27, който ловко отмества изтребител на НАТО, приближил твърде много руски правителствен самолет, съобщи ...
  Новини Посланикът на Китай в Канада Лу Шайе заплаши Отава с "последици", ако забрани на китайският комуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежа в северноамериканската страна, ...
  Новини Русия призова Турция да напусне Сирия и да остави на президента Башар Асад да си върне териториите след изтеглянето на американските войски от арабската държава, информират АП и "Дейли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?