Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 6
Начало arrow Разни arrow Бойкопомазаният университет

Бойкопомазаният университет

  Print E-mail
2010-10-13 11:02:14
източник: news.bg

Перник е град с особено място в родния фолклор. Твърди се, че там мъжете са истински мъже, жените са истински жени, футболът е истински футбол, а боят е истински бой. Аз лично не съм сигурен дали е точно така, но определено има нещо особено пролетарско в миньорския град.

Дали е заради красящите пейзажа отдавна фалирали социалистически мастодонти, дали е заради прословутия манталитет на голфчето тройка... не знам. Пернишкото влияние в софийската действителност е силно и постоянно.

Все пак по-голямата част от дребните престъпници и служителите на реда в столицата всяка сутрин минават по дългия и труден път от дома (покрай Владая). Редови полицаи, бандити и трудови хора и много малко изключения... сива плоска картина, на която липсват само слънчогледи, Бог и поп Андрей.

Това, явно, вече е част от историята. От вчера Перник е център на просветата, място, озарено от светлина. Всъщност, всичко на земната повърхност е озарено от светлина за някаква част от денонощието, но явно има един ВУЗ, който е спечелил благоволението на една по-висша сила. Новият Европейски политехнически институт се оказа не богопомазан, а Бойкопомазан.

Поне така изглежда от казаното от нашия премиер на първия учебен ден на новото висше училище. Той похвали инициативата на пернишката академична общност и посочи властно с пръст към онези, другите. Държавните университети били лоши, понеже само искали пари, пък никакви реформи не правели. Няма да стане тая работа, ще ги сливаме гадовете, трябва 12-13 университета да останат в България.

Стоп. Нещо тук не ми стана съвсем ясно. Докторите взеха 65 млн. лева без здравната реформа да е стигнала до някъде. Осигуровките пак се върнаха на нивото си от преди година, защото синдикатите протестираха. Всъщност... абе май всеки, дето е протестирал пред Парламента, си е получил парите. Миньорите с кирките, работниците с каските, лекарите с престилките, фермерите с кравите... всички герои от одата „Септември" си получиха заплащането, само защото скочиха срещу правителството.

От друга страна, какви хора са работещите в образователната сфера? Не са здрави и прави миньори, които да набият полицаите и да подпалят партийния дом. Не са и жизнено необходими за оцеляването на населението като докторите. Ако 2 месеца няма лекции и часове - супер яко, учениците и студентите ще си купонясват. Ако тръгнат да се правят на отворени, жандармерията ще ги набие и ще се приберат. Както и стана преди няколко години.

Явно по този начин разсъждават сегашните управляващи, които превъзнасят един все още напълно недоказан частен университет с огромни такси, при това разположен в град, от който свестните хора бягат през глава. При това с наглост, позната единствено от последните месеци на БСП като управляваща партия. Само така мога да разтълкувам думите на просветния министър, че университетът е бизнес начинание, а не манастир.

Въпросът е другаде - образованието не е единствената сфера, където трябва да се реформира, ревизира и реквизира. От друга страна, май е единствената, в която протестите не стряскат величавия сън на премиера. Не е признак на политическа зрялост това да е критерият, който да остави учебните заведения празни.

Не е странно, всъщност. Пернишкият университет много хубаво се вписва в съвременната българска реалност, изградена от по 33% чалга, турски сериали и реалити шоута. Замислете се - мутресите с мерцедесите ще станат едни водещи финансистки, а мутрафоните с мобифоните ще менажират малки предприятия.

Или по-скоро всички ще станат прости дипломирани бачкатори с малка обща култура, слаба осведоменост и огромно балканско самочувствие.

Идеалният „мат'рял", който единствен ще повярва, че метрото някога ще стигне до Перник. А и някои други глупости.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Разни
  Новини Във връзка с имотните скандали в ГЕРБ, с постове се разделиха Цецка Цачева и Цветанов Цветанов, а психологът Росен Йорданов коментира пред БТВ своя анализ на ...
  Новини Пътешественик и художник, Светлана Казина се мести да живее в планината Алтай преди около 20 години, в малка къща без течаща вода и често без ток.Тя обича живота и го живее ...
  Новини В интернет има много фирми, които уж предлагат много изгодни за коли за скрап цени. - Но винаги е по-добре човек да направи един бърз преглед на това какво се предлага реално на пазара. Малко са ...
  Новини На пазара има много куфари с колелца и човек трудно може да прецени кой е най-добрият вариант. Ето защо трябва да имаме умел водач в целия този свят на куфари – текстилни или пък с твърда ...
  Новини Технологиите продължават да се развиват според нуждите на човечеството. Има хора, които нямат връзка и са самотни, но трябва по някакъв начин да задоволят своите интимни потребности. Тогава на помощ ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?