20 Април 2024 г. Събота

Опит за атентат срещу големия син на Ким Чен Ир?

2010-10-13 10:10:07

Най-малкият син на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е подготвял покушение срещу по-големия си брат Ким Чен Нам. За плана за покушение писа южнокорейския вестник „Чосон Илбо“, предаде АФП.

Позовавайки се на източници от правителството на Южна Корея, изданието посочва, че най-малкият син на лидера на КНДР и неговото обкръжение са започнали да подготвят планове за покушение през януари 2009 г., след като Ким Чен Ун е бил избран за приемник на баща си.

Те са смятали, че „трябва да се направи нещо с Ким Чен Нам, който много говори в чужбина“.

Според изданието обкръжението на Ким Чен Ун е трябвало да се откаже от плановете за покушение под натиск от страна на властите в Китай.

През последните години най-големият син на лидера на КНДР практически постоянно живее в Шанхай и в китайската провинция Макао. 

Ким Чен Нам има широки връзки в средите на китайската „златна младеж“ - децата на високопоставени чиновници. 
„Ким Чен Нам иска да остане в Китай. Той не се готви да се връща в Северна Корея“, съобщава за вестника източникът от южнокорейското правителство.

Ким Чен Нам в определен период беше смятан за най-вероятния приемник на баща си Ким Чен Ир на лидерския пост в КНДР. През 2001 г. обаче според южнокорейски и западни медии Ким Чон Нам е изпаднал в немилост и скоро след това е отишъл да живее извън Северна Корея. 

На 12 октомври японската телевизия TV Asahi излъчи интервю на Ким Чен Нам, в което той заяви, че не подкрепя предаването на властта на човек вече трето поколение от семейството. При това Ким Чен Нам говори остро по повод избора на брат си като потенциален наследник на Ким Чен Ир, като само заяви, че „решението вече е взето“ и на него му е „все едно“. 

През септември 2010 г. в Пхенян се проведе конференция на Корейската работническа партия, на която според западни медии за официален приемник на Ким Чен Ир е посочен най-малкият му син Ким Чен Ун, припомня Lenta.ru. 

Официален Пхенян не потвърди тази информация, но скоро след това няколко високопоставени представители на ръководството на КНДР съобщиха, че Ким Чен Ун наистина е бил обявен за приемник на баща си.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати