23 Април 2024 г. Вторник

Провал на тристранните преговори

2010-10-12 18:57:29

 

Работодателите - доволни, синдикатите - отново в стачна готовност.

Това в резюме са резултатите от днешната среща при социалния министър, на която присъстваха финансист № 1 Симеон Дянков, синдикати и работодатели.

Споразумяхме се след два дни - в четвъртък - официално аз да поканя всички на Тристранката, така че в официален формат да обсъждаме всички теми. Това заяви след срещата Дянков.

Той обясни, че е дал разчетите на финансовото ведомство на синдикати и работодатели, които ще бъдат обсъдени в четвъртък.

Повече подробности министър Дянков не пожела да оповести.

Представителите на бизнеса похвалиха разчетите на Дянков и заявиха, че се връщат в тристранния формат, който напуснаха преди седмица, недоволни от обявеното 3-процентно увеличение на пенсионната вноска.

Крайно недоволни и в стачна готовност обаче излязоха синдикатите.

Министър Дянков взриви диалога, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Днес нямаше консенсус, нямаше и ползотворен диалог, поясни той.

Като необяснимо той определи поведението на финансовия министър Симеон Дянков, предложил увеличаване на стажа и възрастта за категорийните работници от 2011 година.

„Това не можем да го преглътнем по никакъв начин, категоричен бе Пламен Димитров. Темата ще бъде обсъдени с категорийните работници и в следващите ден-два ще има яснота на какво те са готови. И по думите на Димитров - „На какво са готови лично за министър Дянков".

Финансовият министър е предложил пенсионната осигуровка да скочи с 1.5%, което е свързано с увеличаването на пенсионната възраст и стаж. 
Той каза, че сметките му излизали, изтъкна Пламен Димитров. На синдикатите не им станало ясно как точно на Дянков му излизат сметките при 1.5 скок на вноската.

Финансовият министър обяснил по-късно в преговорите, че всичките сметки излизат, ако от 2011 година се увеличистажът и възрастта за пенсиониране.

Сами разбирате, че това е взривяване на диалога, посочи още Пламен Димитров. Той е убеден, че дори и след разговори с категорийните работници, резултатът ще е един - готовност за ефективни стачни действия и излизане на протест.Работодателите държат на своите 50:50, което няма смисъл, заяви още президентът на КНСБ.

Синдикатите не са убедени, че ще участват в Тристраннката в четвъртък, защото няма смисъл, според днешните резултати.

Според Пламен Димитров Дянков е готов да увеличи пенсионната възраст за трета категория труд.

Премиерът да поговори с господин Дянков. Това заяви пък заяви лидерът на „Подкрепа" Константин Тренчев. 
По думите му разговорът е вървял приемливо до намесата на „един благ, хубав човек" Симеон Дянков. От КТ „Подкрепа" тълкуват поведението на финансовия министър като провокация.

Тренчев отрече финансовият министър да е дал разчетите на финансовото ведомство на вниманието на синдикати и работодатели. Според Константин Тренчев социалният министър Тотю Младенов бил попарен от предложенията на Дянков.

Крайно време е премиерът да се намеси, отново настоя Константин Тренчев.

В същото време от страна на работодателите председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, коментира, че е постигнат сериозен напредък в преговорите, където финансовият министър Симеон Дянков е представил „много сериозни разчети".

Разисквания са проведени по всички условия на работодателите, като е постигнато почти навсякъде съгласие сизключение на условието осигурителната тежест да се разпредели 50:50 за работниците и работодателите.

Петте услвия на бизнеса:

  1.  Държавата да започне да изплаща личните вноски на всички заети в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, а не както е сега чрез единен трансфер към Националния осигурителен институт на три месеца. При закъснение на преводите ведомствата да се санкционират в съответствие със законовата регламентация - основен лихвен процент плюс 20%, както това се отнася за останалите работодатели.

     

  2.  Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието да започнат да плащат завишени вноски за своите служители, отговарящи на срока за получаване на пенсиите и размера на тези пенсии, вместо разликата да се поема от заетите и работодателите в реалния сектор.

     

  3.  От 2012 г. да се преустанови временно въведената практика работодателите да плащат първите три дни болнични. Да се възстанови практиката първият ден болнични да се поема от работодателите, а следващите два - от Националния осигурителен институт.

     

  4.  Съотношението за приноса към Фонд „Пенсии" на заети и работодатели да се промени от 2011 г. на 45:55, а от 2012 г. да стане 50:50, както с консенсус беше замислена пенсионната реформа и по което има двустранни и тристранни споразумения.

     

  5.  За три години да се преустановят вноските във фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите".

     

 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати