25 Април 2024 г. Четвъртък

БСП: Братя Георгиеви откриха СУ, Борисов ще го закрие

2010-10-12 18:41:15

След вота на недоверие към правителството БСП се стяга да атакува Бюджет 2011.

„Той е слабо подготвен, без сериозни приоритети освен МВР, МО и ДАНС“, заяви лидерът на левицата Сергей Станишев. Той предложи парите, харчени за подслушване от МВР, да бъдат пренасочени към науката, която се намирала в трагично състояние. 

Според Станишев бюджетът трябва да се изтегли от НС, тъй като вече се актуализирал далеч преди неговото разглеждане от депутатите. 

Като пример той посочи предложението за увеличаване на осигуровките с 2%, тема, по която „двама министри в кабинета на Борисов са в остра битка“ – Симеон Дянков и Трайчо Трайков. 

„Лявата ръка не знае какво прави дясната. Това обикновено става, когато главата не си е на мястото“, образно описа ситуацията Корнелия Нинова.

От БСП са категорични, че правителството води целенасочена политика на „финансово удушаване“ на българската наука, особено в сферата на висшето образование. 

"Ако е вярно, че 100 милиона лева се харчат за подслушване, по-добре е огромната част от от тези пари да отидат за наука и за духовност. Това са нещата, които дават перспектива за страната", коментира Сергей Станишев. 

Парите за научни изследвания били сведени до критичния минимум, а учените в БАН мизерствали със 180 лева заплата. 

„Не може учените да бъдат унижавани и изхвърлени на улицата, заяви от своя страна бившият зам.-министър на образованието Ваня Добрева. 

Според БСП има реална опасност редица ВУЗ-ове да излязат в дървена ваканция, да се съкращават преподаватели и да се намалят още повече заплатите. 

„Братя Георгиеви откриха Софийския университет, а Бойко Борисов и Симеон Дянков ще го закрият“, заяви още Ваня Добрева. 

Тя съобщи, че най-старото висше учебно заведение е изправено за втори път в историята си да затвори врати. Първия път е бил по времето на Фердинанд, когато академичната общност не е била съгласна с водената политика. 

„Правителството води целенасочена политика към закриване на българската наука, което лишава България от перспектива“, смята Сергей Станишев. Той отиде още по-далеч, като определи, че духовната сфера винаги е била независима, но на сегашните управляващи не им трябват самостоятелно мислещи хора.

„Всички трябва да изпълняват политиката на ГЕРБ“, заключи лидерът на БСП.

 

По повод предстоящия конгрес на столетницата Станишев заяви, че в партията няма нагласи за смяна на лидера, а предстоящата тема ще бъде президентските избори.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати