25 Април 2024 г. Четвъртък

Ромският въпрос отново е във фокуса на вниманието

2010-10-12 17:07:12

Европейската комисия още един път ще призове страните-членки на ЕС да положат повече усилия, за да подобрят положението на ромите. Това ще стане по време на двудневна конференция в Букурещ, организирана, след като френското правителство започна да депортира ромски семейства през лятото, а с това си навлече и международни критики.

Конференцията в Букурещ цели да спомогне за по-правилното използване на европейските средства, за да се подобри положението на над 10-те милиона роми, които живеят на европейския континент. Те са изправени пред дискриминация, бедност, сегрегация, пречки пред образованието и на пазара на труда в редица европейски страни, в които са се установили.

Например в Словакия, едва 3% от ромските деца завършват гимназия. В България над 50% от ромите са без работа. В Румъния едва една четвърт от ромите имат стабилна работа.

Европейските средства не се използват

През последните години ЕС въведе обширна финансова програма за подпомагане интеграцията на ромите. Но Румъния и България, страните-членки на ЕС с най-големи ромски общности, не са направили много, за да се възползват от тези средства.

Въпреки дебата за интеграцията на ромите, провокиран от френските действия, еврокомисарят по социалните въпроси наскоро се оплака, че едва няколко страни изразходват всичките им предоставени средства.

„Искам да подчертая, че това е отговорност на ЕС и на всички страни-членки”, заяви еврокомисар Ласло Андор пред Европейския парламент. „Структурните фондове предлагат много полезни финансови лостове за подпомагане националните усилия за подобряване положението на ромите. В същото време, често тези средства не се изразходват напълно или се използват по неправилен начин”, посочи Андор.

В момента Румъния използва само 1% от общо 2,25 милиарда евро, които са достъпни чрез Европейския социален фонд между 2007 и 2013 година за подобряване на положението на уязвимите групи. България използва едва 5% от средствата във фонда.

Интеграцията не е само въпрос на пари

Разбира се, не трябва да има натиск за използването на средствата. Германският евродепутат Манфред Вебер се надява, че ще има достатъчно инициативи за страните да използват парите, ако се нуждаят от това.

„Решаващият фактор при интеграцията не може да дойде отгоре. Всичко трябва да се случи в самите градове и в общностите. Нужна е креативност”, посочва Вебер.

Европейската комисия създаде работна група, която да даде оценка защо ромите срещат толкова трудности с интеграцията. Групата ще представи своите заключения до края на годината.

Междувременно Андор иска страните-членки да си поставят амбициозни цели за борба с бедността и подобряването на образованието на ромите.

„Става дума и за намаляване на бедността, не само за социално включване”, посочва еврокомисарят.

„Трябва да гарантираме, че ромите присъстват в нашата нова инициатива за заетостта, тъй като това е сфера, където трябва да има пробив”, добави той.

Манфред Вебер смята, че правителствата трябва да изкоренят проблема като заложат на образованието.

„Трябва да се придържаме към идеята за това, че ромските деца трябва да посещават училище. Само тогава ще можем истински да интегрираме тези семейства в европейските общности”, посочва той.

Проблемите с ромите в Европа не са нови. Има отпуснати средства за тяхното решение. Но трябваше да избухне спорът около френските действия, за да може това малцинство отново да се върне във фокуса на вниманието.

Дойче веле


източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати