26 Април 2024 г. Петък

Домашен арест за Алексей Петров

2010-10-12 16:36:47

Алексей Петров излиза от ареста, реши окончателно Софийският апелативен съд.

Магистратите пуснаха бившия съветник на ДАНС под домашен арест.

Според съда основна роля за решението не е изиграло влошеното здраве на Петров, а намалялата опасност да извърши ново престъпление.

Съдия Камен Иванов коментира, че не може Петров да седи в ареста "само заради обществения интерес".

Според апелативния съд може да се направи обосновано предположение за съществуване на престъпна група, организирана от Алексей Петров, с участието на Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера, но тя е действала в периода от 2004 до 2010 г.

Според магистратите обаче силата на обвиненията за престъпленията е намаляла в сравнение с момента, в който Петров е бил първоначално задържан.

Съдът прие, че няма доказателства, че Алексей Петров е изнудвал Николай Динков.
Разколебано е й предположението за престъпление спрямо друг от свидетелите – Георги Цветанов.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че Алексей Петров е заплашвал само третия от свидетелите – Валентин Шотев.

По отношение на издаването на държавна тайна съдът прие, че документите, намерени от Алексей Петров, категорично са копие на копие.

От Софийската градска прокуратура засега отказаха да коментират решението на съда.

“Вече девети месец съм в ареста и за първи път не ми се налага да доказвам, че съм Октопод на прехода. Изфабрикуваха Октопод, който трябваше да обслужва определени интереси и да се отклони вниманието от истинския октопод.

Съчинителите на делото ми не постигнаха целта си и сега, по подобие на някои методи от друга епоха, за да се оправдае арестът ми, трябва да бъда квалифициран като рекетьор”, каза по-рано във вторник пред Софийския апелативен съд Алексей Петров.

Той бе арестуван на 10 февруари при спецакция "Октопод".

Според разследващите Петров е част от престъпна група, занимавала се с различни престъпления – от изнудване и рекет, през склоняване към проституция, източване на средства от "Кремиковци", до търговия с влияние и източване на ДДС от държавния бюджет.

Впоследствие обаче обвинението срещу Петров бе свито до рекет и разгласяване на държавна тайна – обвинение, което му беше повдигнато на 9 август.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати