20 Април 2024 г. Събота

Холдинг Пътища взима Лот 4 на Тракия

2010-06-29 15:19:26

Сдружението Тракия IV предложи най ниска цена за изграждането на Лот 4 от АМ Тракия, като този участък е от Ямбол до Карнобат и е с обща дължина от 49 километра. Цената предложена от дружеството е 174 705 600 лв. млн. без ДДС, предаде News.bg. Така дружеството може да се смята за най-сигурен строител на трасето. Едва 6 от общо 13-те компании подали документи за участие в процедурата за Лот 4 бяха допуснати до този етап. Предстои окончателното решение на Агенция Пътна инфраструктира.

В Тракия IV влизат Холдинг Пътища, която е смятана за близка до бизнесмена Васил Божков, Галчев АД  и още седем родни дружества, сред които и "АБ" Хасково".

На второ място е офертата на Сдружение "Балканстрой - Гранит" София за 198 380 000 лв. без ДДС.  Най-висока цена е предложило австрийското дружество "Щрабаг"  – 283 833 156 лв. без ДДС.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев даде пресконференция след отварянето на офертите. Днешният ден той обяви за Ден на магистралите, тъй като сутринта с премиера Борисов с инспектирали строителството на магистрала „Струма". Извършена е и проверка на проблематичната магистрала „Люлин" и на обяд министърът финализира в АПИ за отварянето на офертите.

„Единственото, което ми липсва е следобед да отида да инспектирам строителството на 33-те километра от АМ +Марица", коментира строителния министър. Той подчерта, че Лот-2 на „Тракия" се строи и апликационната форма е вече в Брюксел.

АМ „Тракия" е двойно финансово осигурена, категоричен е Плевнелиев. По думите му тя вече се изпълнява с европейски пари, тъй като страната ни получила авансови плащания от ЕС.

Офертите за Лот-4 той определи като конкурентни. Не е налице дъмпингова цена, коментира още строителният министър и посочи, че не очаква някоя от фирмите да обжалва процедурата. При отварянето на офертите стана ясно че предложената цена от Тракия IV не е по-ниска с 30% от средноаритметичната в търгя и така няма да бъдат искани обяснения от сдружението защо е предложило по-ниска стойност, както е регламентът при обществените поръчки.

Така общата стойност на трасето от Стара Загора до Карнобат, което е единствения недостроен участък от АМ Тракия и има дължина 115 км достига около 481.6 млн. лв. с ДДС, показват изчисленията на Money.bg По този начин средната цена на километър е 4.18 млн. лв.

Тези 115 километра бяха разделени на 3 лота - Стара Загора - Нова Загора (Лот 2), Нова Загора - Ямбол(Лот 3) и Ямбол Карнобат (Лот 4).

Магистрали Трейс спечелиха Лот 2 с цена от 137.868 млн. лв с ДДС

Гръцката компания Актор, която построи Олимпийския стадион в Атина спечели Лот 3 с цена от около 134 млн. лв. с ДДС.

Най-високата цена на километър е предложена от Магистрали Трейс - 4.3 млн. лв. на километър с ДДС, следвана плътно от Тракия IV с 4.27 млн. лв. Гръцката компания ще строи отсечката Нова Загора - Ямбол за 3.7 млн. лв.

източник: money.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати