26 Април 2024 г. Петък

Тренчев: Сива икономика означава, че няма държава

2010-10-12 09:32:17

За да има реформа трябва първо да има цел, която да е позиционирана във времето, коментира пред БНТ промените в пенсионната система президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, часове преди началото на неформалните преговори за вдигането на осигурителната вноска и за пенсионната реформа с участието на работодателите, предадеАСН.

Идеята за 3% повишение на осигуровките за пенсия не е наша, тя е на премиера Бойко Борисов, ние искахме да се възстанови състоянието от миналата година, обясни Тренчев.

Според него, логично е финансовият министър Симеон Дянков "да скача", защото той предложил миналата година осигуровките да се намалят, колкото и синдикатите да му обяснявали, че дупката в НОИ става все по-голяма. "Сега не иска да си признае, че е сгрешил", заяви д-р Тренчев.

"В България всяка нова ера започва от всеки нов кабинет, което е пълна идиотщина", добави той. Според Тренчев, министрите избягвали да взимат примери от други държави, правели го само когато им отърва.

Но по въпроса за пенсиите мълчат като бити, добави президентът на синдикалната организация. Мълчанието на управляващите той обяснява с факта, че и през тази година пенсиите в България остават най-ниски в целия ЕС.

От кабинета също отказват да кажат до кога и с какви темпове ще се увеличава стажа за пенсия. В момента България е като Кипър, като офшорна зона, посочи Константин Тренчев и допълни, че  въпреки това продължава да няма инвеститори.

Според Тренчев сивата икономика не е това, което смущава инвеститорите, и с повишаването на стажа тя няма да се увеличи.

Сивата икономика е символ на това, че няма държава, допълни той, визирайки митничарските селища, проверявани напоследък.

Тренчев коментира и думите на енергийния министър Трайчо Трайков, който се обяви против вдигането на осигуровките и го посъветва, че е по-добре да каже защо не идват инвеститори у нас.

"Както виждате бъдещето време малко ни дойде множко", заяви той. "За последните 20-21 години на толкова министри съм се нагледал, че просто нямам думи", допълни Константин Тренчев.

Според Тренчев не става въпрос да се вдигат митинги, а да се постигне разумно решение. На днешните разговори с участието на работодатели и управляващи синдикатите продължават да защитават позицията си, че условията на категорийните работници за пенсиониране не трябва да бъдат влошавани.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати