8 Май 2024 г. Сряда

Полет над гъзарско гнездо

2010-10-12 07:48:52

Във вторник и сряда НАП, съвместно с Авиоотряд 28, ще направи видеозаписи от въздуха на луксозни имоти по Черноморието.

До момента набелязаните за проверки имоти от НАП в София, Пловдив, околностите на двата града, както и къщите около язовир Ивайловград, са над 200. Само на 30 от тях е изяснена собствеността. 

НАП ще извърши проверка на фирмите или гражданите, които притежават имотите, след като бъдат открити техните собственици, посочват от агенцията.

По първоначални данни на НАП в над 70 процента от случаите най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица. Това е така, за да могат всички разходи за построяването и текущата им поддръжка, включително режийните разноски, да бъдат за сметка на корпоративните печалби.

Повечето фирми са ползвали ДДС кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели. 

Друга група нарушения, които подозират данъчните, е несъответствие на имуществото с официално обявените доходи на физическите лица. 

По предварителни данни на НАП има формални собственици на луксозни къщи, чиито официални доходи са в размер на минималния осигурителен доход. 

Съществуват и множество луксозни имоти, които се използват, но нямат валидно разрешение за ползване и изобщо не са декларирани пред общината. 

Освен преките ползи за фиска от укрити ДДС, данък печалба и подоходни данъци, виждам и огромен потенциал за общинските бюджети, защото голяма част от тези имоти не са декларирани в общините, посочва изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Време е да ограничим превърналото се в национален спорт в последните 20  години масово укриване на данъци, добавя той.   

Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до осем години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда, пише в съобщението.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати