18 Април 2024 г. Четвъртък

Меркел в София: България и Германия заедно - това има потенциал!

2010-10-11 16:53:17

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна на летище София канцлера на Федерална република Германия д-р Ангела Меркел.

Още със стъпването си на българска земя тя заяви, че двустранните отношения между България и Германия са много приятелски.

"Нашите отношения имат потенциал", каза германският канцлер.

В последно време от правителството на Борисов са направени много решителни стъпки за борба с престъпността и това е съществен напредък, каза Меркел. Германия подкрепи една част от усилията на България за влизането й в Шенген. Германия ще направи честна и справедлива оценка, в резултат на което ще бъде взето решението за приемането на страната в Шенген, каза още тя. 

България води солидна финансова политика. Говорихме и за структурните фондове и нашия опит – с изграждането на инфраструктура много по-бързо ще се възстанови икономиката на страната. Смятам, че посещението ми ще доведе до още по-тесни връзки между двете страни.

Относно темата "Турция" канцлерът заяви, че тя не е била повдигана.

По отношение на Шенген, България ще бъде оценявана отделно от Румъния, каза германският канцлер. Тя не се ангажира да каже каква ще бъде оценката, но тя щяла да бъде „справедлива”. Бойко Борисов каза, че страната ни не бива да се рекламира. Румъния са наши съседи, на които пожелаваме успех. Дано всички покрием критерия, така че да няма шенгенски граници на територията на Дунав, пожела той.

Меркел каза, че Германия и за в бъдеще ще бъде отворена за работна ръка страна. Трябва да се погрижим нашата работна ръка да идва от германците, каза още тя.

По отношение на експулсирането на хора от ромския етнос от Европа, канцлерът Мелкел каза, че въпросът е на плоскостта на върховенство на закона. Тук става въпрос за това дали има работеща процедура за хора, които са извън шенгенското пространство – трябва да сме сигурни, че всичко се извършва по законния ред. Въпросът не стои по отношение на етноса, коментира тя.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че за Балканите подобни срещи между кабинетите на отделни страни водят до по-бързо решаване на проблемите.

България няма да спре пътя си към Шенген. Ще се стараем дори след приемането ни, да покриваме изискванията. Това, което сте видели през последната една година и силната политическа воля, е всички критики, които имаше към България в мониторинговия доклад, ние ще ги отстраним. Всички, коментира Бойко Борисов.

Ангела Меркел е на еднодневно работно посещение в България по покана на премиера.

***

Програмата на Меркел:

Предвидена е среща на "четири очи", разговори между двете делегации и съвместна пресконференция. На официална церемония в Археологическия музей Ангела Меркел ще бъде удостоена с почетно звание "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет "Ангел Кънчев". Федералният канцлер ще проведе среща с президента на Република България Георги Първанов, който ще я награди с орден "Стара планина" с лента. По време на визитата си Ангела Меркел ще изнесе публична лекция пред участниците в икономически форум България-Германия, който ще се проведе в хотел "Шератон"-София. На срещата ще присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Това е първата визита на Меркел в България, откакто тя е начело на германското правителство.

Икономиката ще е доминиращата тема по време на разговорите с премиера Бойко Борисов и с президента Георги Първанов. Германия е най-големият търговски партньор на България. Стокобменът през миналата година е 3,3 милиарда евро. Немските инвестиции у нас надхвърлят 2,5 милиарда евро. По време на разговорите на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 ще преобладават темите, свързани с икономическата криза и нейното преодоляване и сътрудничеството в тази посока в рамките на Европейския съюз, проблемите пред германските инвеститори у нас, енергийните проeкти и други.

"Двустранните отношения, регионални теми също ще са в дневния ред, енергетиката. Ние очакваме от българска страна да стане дума за присъединяването на България към Шенген. Известно е, че французите поставят условия за това. Германската позиция все още не е предопределена. За нас е много важно да се обсъдят необходимите критерии, да се запознаем с напредъка на България в тази област и след това да се проведе открит разговор по този въпрос", каза преди заминаването на канцлера Меркел говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати