20 Април 2024 г. Събота

"Единна Русия" печели регионалните избори в Русия

2010-10-11 13:43:07
Регионалните избори, проведени в неделя, 10 октомври, в 77 региона на Русия, поставиха рекорд не само по мащабите си, но и по броя нарушения, сбивания и скандали. В ЦИК са приети 76 жалби, пише NEWSru.

По предварителни данни управляващата партия „Единна Русия“ уверено води в пет от шестте региона в Русия, в които бяха проведени избори за законодателни събрания. Само в Новосибирск резултатите й са под 50%. 

Проведените избори представляваха тест за политическата машина на Кремъл преди президентските избори през март 2012 г. след няколко месеца, които бяха трудни за управляващата партия, като кулминацията беше отстраняването на Юрий Лужков от кметския пост в Москва, пише Ройтерс. 

Силната подкрепа за „Единна Русия“ сочи лесна победа за кандидата, който ще бъде избран за президентските избори през 2012 г., независимо дали това ще бъде Владимир Путин или Дмитрий Медведев. 

Изборите бяха съпроводени от скандали, подкупи, сбивания и убийство. Трагичен инцидент стана в село Хаджалмахи в Дагестан, където при масово сбиване беше застрелян кметът Абулмуслим Нурмахомедов. По време на гласуването се оказало, че от избирателната комисия са изчезнали 4598 бюлетини. По този повод беше образувано наказателно дело и в селото пристигна ОМОН. 

След като милицията си отиде, две групи избиратели се сбиха, при което беше открита стрелба. „Комерсант“ пише, че по различни данни са ранени от 2-ма до 7 души. 
 
По данни на Газета.ru сбиване е станало и между кандидат-депутати в избирателна секция в Магадан, няма загинали. 

Интерфакс предаде, че правоохранителните органи са извършили редица проверки след постъпили в ЦИК съобщения за пиянски сбивания в избирателните секции. 

Избирателите бяха подкупвани с пари, продукти и вълнени чорапи, пише NEWSru.

Асоциацията „Глас“ установи нарушения в няколко региона, където се проведоха избори. Така например в Челябинска, Новосибирска област, в Татария и Самара избирателите бяха докарвани да гласуват с автобуси. По някои данни всеки избирател е получил до 3 000 рубли за гласа си. В Челябинска област също беше регистрирано подкупване на избиратели – в избирателна секция на служители на ОАО „Мечел“, отишли да гласуват, хора с шапки с логото на компанията са раздавали продукти. 

В град Бердск, Новосибирска област, ръководителят на щаба на „Единна Русия“ поръчал преди изборите за пенсионерите да бъдат изплетени вълнени чорапи, платил е за тях, а в деня на гласуването ги е раздавал на нуждаещи се. 

В Ростов на Дон в избирателна секция представители на Комунистическата партия са видели, че са се раздавали безплатни SIM карти. В Самара кандидат-депутат е организирал докарването на спиртни напитки до избирателните секции, а също е раздавал по 200 рубли на нуждаещи се в замяна за гласа им. 

Според вестник „Ведомости“ в Кострома на избиратели, отишли да гласуват, са платили по 500 рубли.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати