17 Април 2024 г. Сряда

2000 лв. на ден се крадат с фалшиви карти

2010-10-11 13:38:33

Около 2000 лева се крадат всекидневно у нас с фалшиви карти, сочат данни на експерти.

По данни на Европейската централна банка (ЕЦБ)  в България са в обращение над 6 млн. карти, с които са извършени милиони банкови транзакции. Сред платежните инструменти те са на второ място по значимост. 

България и Румъния са страните, които в европейски мащаб контролират престъпността с фалшиви банкови карти, сочат данни на Европол. 

„Няма официална информация и колко на брой престъпления и измами с банкови карти се извършват годишно у нас. Това се пази в тайна, тъй като от тази информация зависи имиджът на банките“, заяви пред БТА  Александър Кирков, заместник-ръководител на научноизследователска лаборатория по кибернетична сигурност.

Затова за България липсват официални данни за броя на потърпевшите и стойността на картовите 
злоупотреби. 

Според изявление на шефа на сигурността на VISA Europe – Пийт Лейкман, пред банков форум за сигурност, се отчита, че у нас най-много престъпления с фалшиви банкови карти се извършват с такива, които са скимирани в чужбина, но парите са изтеглени в България, тъй като тук са най-леките присъди, които получават, докато в Европа тези престъпления се наказват доста по-сурово. 

Наблюдатели на този вид престъпност твърдят, че средно за страните от Европа на всеки изтеглени от банкомат 1000 евро се открадват 20 евроцента. Сравнително такъв е размерът на измамите. 

„Ако това правило важи за България, можем да кажем, че около 2000 лева се крадат всекидневно у нас от банкови измами“, коментира Кирков.

Според неофициални източници над 3,5 млрд. души в света днес всекидневно използват банкови кредитни карти като инструмент за разплащане. 

Любопитен факт е, че банковите карти са по-разпространени от  мобилните телефони – около 3 милиарда са мобилните телефони по света, а банковите карти с 500 милиона повече.

Картовите измами са най-разпространени в САЩ, където през последната година загубите от тях достигат 3,029 млрд. долара, отбелязвайки ръст от 10,3 на сто спрямо предходната година.

В Европа най-засегнати от измами с кредитни и дебитни карти са британците, приблизително 20 процента от тях са били жертви на подобни посегателства.   
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати