18 Април 2024 г. Четвъртък

Трайков контра на Борисов: Не виждам логика за осигуровките

2010-10-11 13:36:18

"Не виждам икономическа логика в повишаването на осигуровките", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Освен че подобно повишение не е в състояние да реши който и да е от дисбалансите в социалните системи, то отправя и лош сигнал по отношение на инвестиционния климат", посочи той.

"Един, два или три процента повишение на осигуровките по никакъв начин не решава проблемите нито на пенсионната, нито на здравната система", отбеляза министърът и подчерта, че е бил против изтеглянето на Кодекса за социално осигуряване от Народното събрание.

Според него пътят за решаването на тези въпроси е пътят на реформите в пенсионната и в здравната система.

"Ако се тръгне по пътя на повишаване на осигуровките, за да се регулират дисбалансите, трябва да се повишат не с два, а с 20 или повече процента", аргументира се Трайков.

Той припомни, че България вече веднъж е била страна на високи осигуровки през 90-те години и от това не се е случило нищо хубаво.

По думите му у нас хубавите неща са започнали да се случват, откакто данъчно-осигурителната тежест е започнала да намалява, което е постоянен процес от средата на 90-те години до сега.

"При всички положения има фирми, за които това макар и минимално увеличение ще бъде трудно или непосилно и ще бъде свързано с намаляване на заплатите или освобождаване на заети", предположи Трайков и добави, че и двата ефекта са нежелани.

По думите му, след като в цяла Европа, с изключение на Франция, пенсионната възраст е 65 години, може би в страната с най-застаряващо население повишаването също ще бъде неизбежно.

"Може би, когато е ясно, че няма как намаляващият брой заети да осигуряват пенсиите на нарастващ брой пенсионери, трябва да се помисли за по-голяма част на капиталовата компонента в пенсиите", каза Трайков.

Според него в здравеопазването трябва най-накрая да бъдат остойностени услугите да се види защо броят на болните и на инвалидите се е увеличил двукратно и защо 60% от парите отиват за болнична помощ.

Министърът изрази увереност, че до края на мандата реформите в пенсионната и здравната система ще се случат.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати