27 Април 2024 г. Събота

Двама от трима българи няма да почиват през лятото

2010-06-29 09:50:21

Въпреки заръката на правителството за изчистване на неизползваните отпуски, двама от трима българи заявяват пред американския вестник „Уолстрийт джърнъл”, че това лято няма да почиват. Изданието изследва курортните нагласи на европейците в 16 държави, сред които България, в началото на сезона.

Българите водят при европейците, които твърдят, че не могат да заделят пари за море или за екскурзия – 71%, следвани от румънците, където заплатите бяха намалени с една четвърт (70%), и 66 на сто от португалците.

Като цяло обаче европейците са оптимистично настроени, като 6 от всеки десет са планирали лятна отпуска.

„Северните държави имат по-силни икономики и повече пари за харчене. Времето също е фактор, тъй като на места като Великобритания няма достатъчно слънце”, казва Марк Хофманс, директор на GfK, социологическата агенция в Брюксел, направила проучването.

Сред европейците, решени да летуват, най-много са шведите (87%), датчаните (85%) и белгийците (77%).

В трите държави са заделили и най-много средства за ваканция. Половината от шведите заявяват, че ще похарчат между 501 и 2000 евро на човек, следвани от 45 на сто от датчаните и 41% от анкетираните белгийци. Средният европеец ще даде до 500 евро, само 6 на сто ще похарчат над 2000 евро на човек.
„Всичко е въпрос на пари – цитира изданието туроператорът Аги Райчева. – Ако имаш пари, отиваш в Гърция или в Турция, ако те са по-малко – в планините в България или по Черноморието”.

Според нея повечето българи биха желали да отидат в чужбина, но не могат да си го позволят. Вестникът съобщава, че средният доход на едно домакинство у нас е 812 лева на месец (415 евро), докато в Швеция той е 3335 евро.

Предпочитаните летни дестинации в Европа този сезон ще са във Франция, Италия, Испания, Португалия и Гърция. Гражданите на северните държави ще слязат на юг, докато тези в топлите държави ще си почиват в собствените си страни.

Изтъква се, че има повече желаещи да отидат през лятото в Африка, отколкото в северните части на Европа.

Изследването показва, че българинът предпочита да отиде на море или на планина с приятели вместо с жената и децата.

В същото време 36 на сто от европейците биха взели на почивка половинката си, а 35% - цялото семейство.

Сред тези, които разбират ваканцията като отдих от семейните задължения, най-често има германци, испанци и българи, твърди проучването.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати