27 Април 2024 г. Събота

Неевреите, искащи гражданство, ще полагат клетва за вярност към Израел като еврейска държава?!

2010-10-10 23:37:12

Израелският кабинет одобри днес спорен проект за закон, задължаващ неевреите, кандидатстващи за израелско гражданство, да полагат клетва за вярност към Израел като еврейска държава, предаде Франс прес.

22 министри от доминираното от десницата коалиционно правителство са подкрепили мярката, допълва БТА. Осем техни колеги, включително петимата от лявата Партия на труда, са гласували против.

"Всички онези, които искат да станат израелски граждани по натурализация, ще трябва да декларират, че ще бъдат лоялни на държавата Израел като еврейска и демократична държава", заяви на седмичното заседание на кабинета премиерът Бенямин Нетаняху.

Той подчерта, че "държавата Израел е национална държава на еврейския народ, като едновременно с това е демократична държава, всички граждани на която, евреи и неевреи, се ползват с напълно равни права".

За да влезе законът в сила, е необходимо той да бъде одобрен на три четения от парламента. Дясното правителство има комфортно мнозинство в еднокамарния законодателен орган. Законът си навлече остри критики от страна на арабското малцинство, което наброява около 20 процента от населението на Израел.

То смята текста за расистки, тъй като той е насочен по-конкретно към палестинците, които се установяват в страната, след като сключат брак с израелски гражданки от арабски произход.

Израелският министър на благосъстоянието и социалните услуги Ицхак Херцог, който е от Партията на труда, заяви, че новият закон има фашистки оттенък. "Процесът, който се наблюдава у нас от една или две години, ме плаши, има следи от фашизъм в периферията на израелското общество... Общата картина е много обезпокоителна и заплашва демократичния характер на държавата Израел", коментира Херцог.

Неговият колега от Партията на труда - министърът за малцинствата Авишай Браверман, отбеляза, че единствената цел на тази законова поправка е да изпълни политически споразумения между премиера Нетаняху и министъра на външните работи Авигдор Либерман - лидер на крайнодясната партия "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел").

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати