16 Април 2024 г. Вторник

Виена - градът мечта

2010-10-10 15:10:20

През 2009 г. Виена бе обявена за град с най-високо качество на живот в света. Това стана в конкуренция с 215 големи градове на планетата.

Оценяването е извършено въз основа на общо 39 критерии - икономическа ситуация, сигурност, здравеопазване, обществен транспорт, възможности за пазаруване, живеене, запазена околна среда както и най-добрите възможности за културен живот, посещение на училище, почивка и свободно време Защо Виена е град - мечта?

Общинската болница "Донаушпитал" е най-големият социално-медицински център в източната част на Виена.

Тя е наричана още болницата на Дунав. Открита е преди 18 години. Разполага с общежитие за персонала с 500 апартамента. Преди четири години всички отделения са въведени в експлоатация.

Виена е разделена на 23 района и има 22 болници.

"Донаушпитал" е разположена в най-големия, 22-ри район на територия от 170а000 кв. м. В нея функционират всички отрасли на медицината. Разполага с училище за санитари и сестри, детска градина, 4 паркинга, подземен гараж, място за кацане на медицински хеликоптери.

Интересен факт е, че болницата е вторият по големина работодател в 22-ри район. В нея работят 3500 души. Болницата е и като фирма, казва Ренете Хаушка - един от ръководителите на администрацията, защото дава редица поръчки на строителни фирми, за техническо оборудване, храна, лекарства и т.н. Оборотът на болницата за миналата година е 280 млн. евро. Хаушка споделя, че бюджетните показатели през годините са стабилни.

Икономическият план за миналата година, предприетите компенсации срещу инфлацията и приходите от пациентите покриват 40 % от разходите на болницата.

Останалите 60 % се плащат от държавата. Ние сме горди, че Виена е градът с най-доброкачество на живот, казва Соня Весели, заместник-кмет "Здравеопазване и социални грижи" на Община Виена.

В него всички могат да живеят много добре, не само тези, които имат достатъчно пари.

Доброто здравно осигуряване и стабилната социална система са в основата на успеха. Дори в условията на световна криза успяхме да увеличим парите и в момента бюджетът за социално дело е 3 млрд. евро, което е една четвърт от целия бюджет на общината, допълва Соня Весели.

Инвестира се както в ранно диагностициране, така и в интензивно обслужване в случай на болест. Силно е намаляла смъртността при новородените и сега тя е под 5 на хиляда. Условията в болницата и грижите за пациентите са невероятни. В детското отделение, освен невероятното оборудване, има специални легла, ако се наложи детето да бъде придружавано от майка си или друг човек. Две бани и тоалетни към всяка стая, занималня, учебно помещение, учители, за децата, които престояват по-дълго в болницата.

Просторни помещения, кътове за отсядане, никакви опашки за тези, които чакат за преглед. 1000 легла, чудесни условия, 508 лекари, 1174 сестри и санитари, които се грижат за здравето на болните.

11 000 са имали нужда от еднодневен престой в болницата през миналата година. На всеки един от тях се полага безплатна храна. Отделението за хора, нуждаещи се от постоянни грижи, е първо един огромен и красив парк, а след това болница. За хората в инвалидни колички на нивото на ръцете са ситуирани цветни градини, за да могат да се грижат и сами за растенията, има градина с ягоди и други плодове. За престоя си заплащат 80 % от пенсиите си, а останалите са за тях самите - повечето от обитателите са с пенсии от около 2а500 евро. За тези, които нямат достатъчно средства се доплаща от специално създадения фонд "Социална Виена".

При такива условия и грижи не случайно 101 годишният Черни ни се усмихва, приятелски помахва и се снима за спомен. Болницата разполага с уникална транспортна система, която може би е една от малкото в света. Информация за нея дава Михаел Хох ръководител на отдел "Логистика на транспорта". Системата е напълно автоматизирана. Различните отделения и служби на болницата правят предварителна заявка, след което в центъра за управление, в който работят само двама души, се изготвя графикът за обслужване.

Чрез 751 контейнера, които се превозват с 60 акумулаторни транскара се доставя и извозва всичко - храна, лекарства, отпадъци и др. По задание те достигат до различните отделения, като използват специално създадените за системата 5 асансьора. Общата дължина на релсите е 5,5 км. На ден се извършват по около 1100 курса, като се изминават 600 км. Устройствата имат сензори и спират, ако случайно пред тях застане човек, попадне предмет или друго транспортно средство.

Непрекъснато движещите се транскарт и контейнер учтиво предупреждават - "Внимание, автоматичен шофьор". Извършва се видеонаблюдение с 28 камери. Организацията на работата, условията, грижите за пациентите, финансирането на общинската болница са само част от аргументите Виена да бъде избрана за град с най-високо качество на живот.

Александър Бозаков, БТА

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати