29 Март 2024 г. Петък

Кои ще са залязващите професии в САЩ

2010-10-10 10:29:07
Преди 120 години компания, която преди това е произвеждала мелнички за кафе и пипер, велосипеди и дамски кринолини, произвежда първият си автомобил. Това е част от историята на "Пежо" и е добър пример как компаниите и хората трябва да умеят да се променят. За да изпреварят събитията и преди да е станало късно да си избирате нова работа, от CNBC.com представят десет професии, за които се очаква да не са толкова атрактивни в следващото десетилетие.

Причините за това са различни – от пренасяне на услуги извън компаниите до общото състояние на икономиката. Ето и десетте залязващи според сайта начина да изкарвате прехраната си, поне в САЩ:

Репортери и кореспонденти

Сливанията между медиите са основната причина да се очаква спад в търсенето на кадри. Различните източници на информация, за която вече се плаща по-малко, намаляват нуждата от специални репортери и кореспонденти в различни места. Друга причина е спадът на приходите от реклама, от която традиционно се издържат медиите. Надежда обаче има -новите технологии създадоха онлайн медиите и интересът към тях все повече расте. Което значи нужда от повече репортери там. Конкуренцията ще е най-голяма в големите национални вестници, телевизии и списания. Най-добрите възможности обаче се очакват в малките, регионални издания, а репортери, които могат да боравят с най-различни техники за предаване на информация, ще имат предимство.Очаква се обаче професиите на връзки с обществеността и корпоративни комуникации да останат добре платени.

Застрахователни посредници

Заради интернет и новите технологии, ролята на посредниците ще намалява все повече. Застраховки вече могат да се сключват само с няколко кликвания от компютъра, пак в глобалната мрежа можете да намерите и достатъчно информация, за да направите избора си. Перспективи ще имат тези с много добри компютърни умения в добавка към солидни финансови познания.

Компютърни програмисти

Нарастващата възможност на хората сами да пишат и внедряват свои собствени компютърни програми ще намали значението на специалистите-програмисти. Едно от слабите места на работата в дигиталната сфера е възможността тя да се извърша от всяка точка по света - работата на компютърен програмист не изисква фиксирано работно място и специално образование. Достатъчно е само да разбирате езика на компютрите. А така много компании могат да наемат специалисти, живеещи на други места, където заплащането е по-ниско. Например щатска компания може да си наеме програмист от България и да му плаща по-ниска заплата, отколкото ако си вземе служител от Ню Йорк, което за българските програмите не е никак лоша новина. Предимствата ще бъдат на страната на тези, които имат многостранни познания и умения.

Съдии

Свитите бюджети ще направят работата на съдиите по-непривлекателна, смятат от CNBC.com. Заради високия престиж на тази работа в САЩ желаещите да работят в съда са много, а текучеството е малко. Високите разноски по съдебни дела предразполагат към постигане на извънсъдебни споразумения и арбитраж. Алтернатива за юристите е работата в частния сектор.

Химически инженери

Търсенето на инженери е високо, за някои специалности се очаква още по-висок интерес за кадри, но за химическите, които работят в производството на пластмаса, горива, гуми, ще има по-малък глад за кадри. Те ще бъдат измествани от инженери по биомедицина, строителни, инженери по околната среда и природните ресурси. Причината за по-лошите очаквания за други специалности е проста – орязването на разходи ще е пречка при търсенето на специалисти в индустрии като електрониката и аеронавтиката.

Мениджъри в рекламата и промоциите

Тук не става въпрос за рекламните агенции, а за служителите на самите фирми, които се занимават с реклама и представяне на продуктите. Отново съкращаването на разходите заради кризата е причина компаниите да не наемат специални хора за маркетинг и да съкращават вече наетите. Рекламната индустрия се променя бързо заедно с медиите и интернет, като притиска голяма част от служителите в тези корпоративни отдели да бъдат все по-гъвкави и да реагират на новите методи на комуникация, което не се удава на всички. И тук добри възможности за работа ще имат хората с големи творчески способности, съчетани със силни комуникационни и компютърни умения, които бързо се адаптират.

Изпълнителни директори

Ако искате да сте голям шеф, наредете се на опашката, защото конкуренцията за такава работа винаги е била голяма, а броят на изпълнителните директори се очаква да намалява. Голяма роля за това има икономиката, която изхвърля много компании извън бизнеса, както и сливанията и придобиванията. Последните обикновено правят излишен еди от изпълнителните директори на две сливащи се компании, както и този на по-малката, която е била погълната от голяма. Перспективите са добри за бързо растящи сектори като здравните грижи, но пък са лоши за производствени предприятия. Ключовите умения ще са възможността на директора да прави компанията по-ефективна, да задържа разходите ниски, да я ръководи през трудни времена и да се адаптира бързо към променящите се технологии. Другите плюсове са владеенето на няколко езика и познания за световната икономика.

Редактори

Напливът на желаещи да бъдат редактори се увеличава още повече с консолидациите в медийната индустрия, посочва CNBC.com. Търсенето ще има сред тези, които имат опит в интернет или мултимедийна среда. Тук вече не се става дума за класическия редактор във вестник или телевизия, а за такива, които отговарят за представяне в социални медии и други подобни проекти. Освен това все повече от редакторите ще работят на свободна практика и без постоянни трудови договори.

Генерални и оперативни директори

Техните задачи се простират от създаването на корпоративна политика до всекидневното ръководене на персонала и административни услуги, понякога задълженията им са същите като на изпълнителния директор. Също като при тях, се очертава по-слабо търсене в следващото десетилетие и заради икономическата ситуация, и заради сливанията и придобиванията между отделни компании. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати