23 Април 2024 г. Вторник

Под мостовете не текат пари

2010-10-09 16:26:37
Малко са българските компании, чиито продукти са ползвани от практически всички в страната. Макар да не е известен факт, такава е "Мостстрой". Ако се направи карта с лого на компанията над всички мостове, виадукти и естакади, които е правила, вероятно няма да остане празно място. Такава карта дори съществува, като самата компания я раздава на партньорите си през тази година за 40-годишния си юбилей. Това обаче вероятно ще им е и за спомен.

На 6 октомври "Мостстрой" обяви, че е поискала да бъде обявена в несъстоятелност, тъй като не може да покрива задълженията към кредиторите си. В официалното съобщение се казва, че заедно с дъщерните си дружества "Мостстрой - Пловдив", "Мостстрой - София" и "Мостстрой - Велико Търново" компанията е напълно неплатежоспособна и срещу нея вече има "изпълнителни дела, наложени запори, възбрани и описи на имуществото". Групата няма никакъв начин да извършва каквато и да била дейност, тъй като част от оборудването й е било иззето от лизингови дружества, а заради неплатените вноски бяха запорирани и банковите й сметки.

Това обаче не е обикновена история за жертва на кризата. Проблемите на "Мостстрой" не засягат само служителите й, които може да останат без работа. Нито само кредиторите й. "Мостстрой" е публична компания с над 1500 акционера, сред които банки, пенсионни и взаимни фондове, управляващи пари на хиляди хора. Въпреки че компанията не обслужва заемите си от май, досега тя не е уведомила акционерите си, а новината срина акциите й с 90% и пазарът вече я оценява на едва 1 млн. лв. Книжата на свързания с нея "Холдинг пътища" също се понижиха с 30%. И двете компании участват в консорциума, който през юли (т.е. след като проблемите вече са били ясни) спечели търга за строеж на отсечката Ямбол - Карнобат на магистрала "Тракия".

Магистрала към дълга

Финансовите отчети на "Мостстрой"Интерлийз" (собственост на банката-майка на ОББ - Natonal Bank of Greece). Заемите към доставчици също са значителни -  над 13 млн. лв.

Всички тези негативни данни дават една немного оптимистична картина за бъдещето на "Мостстрой". Въпреки че дружеството има текущи активи в размер на над 22 млн. лв., те са  недостатъчни за покриване на задълженията. Съживяването на компанията изисква голяма капиталова инжекция, а в момента няма желаещи за подобна операция.   

Въпросът, който всички анализатори си задават, е дали "Холдинг пътища" няма да последва съдбата на "Мостстрой". И двете се контролират от Васил Божков и близките до него компании "АБВ инженеринг" и "Евробилдинг 2000" . Всъщност този въпрос с повишена трудност вълнува пазара от няколко седмици, след като стана ясно, че от холдинга бяха отделени едни от най-ценните му активи - трите най-солидни компании, които попаднаха под контрола на близки до сегашните собственици лица срещу сума в пъти по-ниска от реалната им стойност. Приходите им вече няма да се отчитат в резултатите на "Холдинг пътища", което само прави групата по-слаба. Според последните консолидирани  финансови данни към 30 юни тази година, т.е. преди преструктурирането "Холдинг пътища" има краткосрочни задължения към доставчици от над 100 млн. лв, но пък има и големи вземания от клиенти. И ако "Мостстрой" е сравнително малка компания, вълните от евентуални проблеми на холдинга биха разклатили доста доставчици и кредитори по веригата и биха поставили строежа на отсечката от "Тракия" под въпрос.

Проблемите са очаквани...

 
За разлика от борсовите играчи представителите на пътностроителния сектор, към който "Капитал" се обърна за коментар, не бяха изненадани от новината за финансовите затруднения на дружеството. Причината е, че още от началото на годината започва значително да забавя разплащанията с доставчици и подизпълнители, а най-честото обяснение са липсата на поръчки и необмислени мениджърски решения. Като сигнал, че компанията има проблеми, още през април беше разчетено и освобождаването от длъжност на дългогодишния й директор и бивш собственик Румен Йовчев.

Представители на бранша  припомнят, че това далеч не е първи път, когато дружеството попада в подобна ситуация. Нещо повече - именно продажбата на голямата част от акциите на компанията на Васил Божков преди близо шест години измъква компанията от ликвидно блато.

"Строителните компании, които нямат проблеми в момента, се броят на пръсти. Липсата на нови поръчки и забавените плащания от страна на държавата поставиха повечето фирми в ситуация, в която се борят за оцеляване и съм сигурен, че "Мостстрой" далеч няма да е единствената компания от сектора, която ще обяви процедура по несъстоятелност", коментира изпълнителният директор на камарата на строителите Иван Бойков.

От Министерството на регионалното развитие пък заявиха, че към днешна дата държавата е разплатила всичките си задължения както с "Мостстрой", така и с "Холдинг пътища". Трябва да се отбележи, че в началото на тази година фирмите от холдинговата структура бяха първите, които се съгласиха да намалят финансовите си претенции към държавата с 10%, за да получат дължимите им суми.

...но и добре прикрити

Новото ръководство обаче успява да скрие неспособността да плаща задълженията на компанията. Така, въпреки че дружеството не е успяло да погаси заем, който е изтекъл в края на май, тази информация не е посочена нито в отчета към края на юни, нито в съобщение до борсата или Комисията за финансов надзор. Липсва и в документите, с които компанията в консорциум с "Холдинг пътища", хасковската АБ, благоевградската "Галчев инжинеринг" и търговищката "Пътинженерингстрой Т" печели търга за изграждане на магистрала "Тракия" от Ямбол до Карнобат.

В условията за участие в търга не се искат консолидираните отчети на компаниите в сдружението, за това и "Мостстрой" удобно предоставят само своя, а не и на дъщерните си дружества.

По думите на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев няма причина проблемите на компанията  да забавят строителството на магистралата. Той е спокоен, тъй като делът на "Мостстрой" в сдружението е едва 5%, а според процедурата, ако някоя от компаниите в консорциума бъде обявена в несъстоятелност, останалите могат да поемат отговорностите по строежа. Плевнелиев увери, че вече е провел разговори с останалите фирми и всички са заявили готовност да продължат работа.

Според Плевнелиев проблем би било, ако това се беше случило на някоя от компаниите, които имат по-голям процент в консорциума, например "Холдинг пътища". В такъв случай държавата трябва да развали договора и наново да обяви търг за избор на строител на отсечката.

Макар и с минимално участие в сдружението "Мостстрой" изигра ключова роля за спечелването на поръчката. Едно от изискванията, които държавата постави пред компаниите, желаещи да достроят магистрала "Тракия", беше да имат опит в изграждането на подобни инфраструктурни съоръжения, а макар и с най-малък процент "Мостсрой" има най-богата история.

Трудностите на "Мостстрой" може и да не спрат строежа на магистрала "Тракия". Но определено ще ударят по и без това загубеното доверие на инвеститорите на българския капиталов пазар. Очевидно Васил Божков скоро не смята да финансира бизнеса си чрез борсата, но това ще направи упражнението неимоверно по-трудно и за всеки друг.
източник: capital.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати