23 Април 2024 г. Вторник

Борисов: Безспорно добър финансист станах!

2010-10-09 16:06:01

Премиерът Бойко Борисов съветва министрите да се съобразяват и да не искат допълнително пари в следващите 6 месеца, докато мине зимата. 
Това става ясно от стенограмата на първа точка от заседанието на Министерският съвет от 6 октомври, сряда. 

Борисов към Сергей Игнатов

 „Искам да те помоля, понеже на миналия Министерски съвет каза, че ти трябват 40 милиона, сутринта слушам анонсите по телевизиите – 110 милиона. 
Това не е коректно към Министерството на финансите и към мен, защото ако удовлетворя искането на всеки министър днес, горе-долу ги смятах снощи, са към 700 милиона още, това значи свръхдефицит. Абсурд е!  на Вежди Рашидов, твоите 40 ги смятах, сега - 110, на Маргарита Попова и т. н., по ред всичките излизат. 
Парите са в обща кошница и ако на някого дам повече, а Дянков в случая е човекът,който ги 
пренарежда, трябва да взема от друг повече. Ако някой от тази маса вдигне ръка и каже "Вземете от моите", аз ще ги прехвърля веднага, но от някого трябва да взема за всичките тези средства. 
Силно се съмнявам, че за 40 милиона ще вдигнеш образованието на такова ниво, на каквото искаме, но имайте предвид, че това са най-трудните шест месеца не само за правителството, но и за България и ние трябва да ги издържим“.

За вота на недоверие и предишното управление

„Най-лесният вариант е днес да не пуснем депутатите да гласуват за вота. Да мине вотът. Щом не искат, ние сме малцинство, нека да мине вотът. Това значи три месеца служебно правителство, което ще изхарчи парите, за да покаже, че нещо може да прави. 

Дали ще имаме 20, 15, Х процента, ние пак ще сме в парламента, но тогава вече държавата няма да може да се изведе от кризата, а точно обратното – с всички сили ще влезе в гръцката спирала. 

Затова поемам подсъдими, поемам хора, донесли за разрухата през тези 20 години, да се изказват в парламента по мой адрес, защото имам да избера дали с вас да минем тези шест-седем месеца и да преведем България през кризата, или да си спестя нервите и напрежението, да погледам сеир няколко месеца и да видя какво могат да направят. 
Всъщност ние знаем какво могат, но ще поставим държавата пред свършен факт, а аз съм отговорен човек“Толкова има в касата, толкова можем да дадем". Ако кажете, вадим от фискалния резерв, отиваме на свръхдефицит. 

Има ли някой от вас, който иска да понесем наказателна процедура за свръх дефицит? Няма. Тогава реформирайте, преструктурирайте и в рамките на тези пари трябва да удържим тази година, в рамките на този бюджет. Това после ще ни донесе много полза - за държавата, имам предвид. Бъдете активни във всички възможни случаи, излизайте и обяснявайте. Където и да ви поканят, там отивайте и обяснявайте това, което правим.

Няма нито една сфера, в която да сме гузни или да не можем да кажем какво сме направили или по-точно единствената беше в сферата на здравеопазването, и то закъсняхме, че не излязохме и не казахме истината, която сме наследили преди осем-девет месеца.

Предишното правителство вдига от 6 на 8 осигуровките и с 2-та процента иска да ги вкара в частни пенсионни фондове – стенограма, има я. Само че впоследствие се уплашват - е точната дума, да не ги заподозрат - социалистите в частни пенсионни фондове, и ги оставят в резерв на касата. 

Този резерв служи пък на Орешарски да излезе преди изборите, все едно има малък дефицит, защото той подпира фискалния резерв. Така ли е, Горанов?
 Безспорен добър финансист станах вече. На базата на това обаче, понеже и за нас е по-лесно, и ние една година правим същото. През това време понасяме думи от типа на "източва се здравната каса", "къде са парите за здраве на българина", а ние стоим гузно, все едно някой от нас една стотинка е похарчил“.

 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати