19 Април 2024 г. Петък

Станишев пак язвителен: Науката се ликвидира, Дянков е еничар!

2010-10-09 14:07:11

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви днес във Варна, че "правителството води сериозен поход срещу българската наука и се опитва да я ликвидира".

Той участва в национална кръгла маса "Образование и обучение за развитие. Перспективите на "България 2020", организирана от Съвета по образованието, науката, младежта и спорта към БСП.

Във форума участва делегация на Международния социалдемократически съюз за образование начело с неговия президент Ханс Шпис и почетния президент Райнхард Думзер, допълва БТА.

Станишев каза, че в проектобюджета за 2011 г. за наука са заложени между 3,3 и 3,5 процента от БВП на страната, при положение, че миналата година процентът е бил над 4.

По думите му вина за ситуацията носи министърът на финансите Симеон Дянков, който според БСП трябва да си подаде оставката. В областта на образованието най-вероятно всички страни в ЕС имаме еднакви проблеми, но са в различна степен, посочи Ханс Шпис.

Той нарече министъра "еничар", който е дошъл в България за година-две, за да запише в автобиографията си, че е бил вицепремиер.

Райнхард Думзер коментира, че управлението на ресора в страната ни се осъществява както в държавите с консервативно управление, но правителството трябва да разбере, че инвестициите в сектора са инвестиции в бъдещето на страната. "Вотът на недоверие към кабинета всъщност беше успешен като резултат", каза Станишев.

Като успех той коментира смяната на министъра на здравеопазването и ангажиментите, които правителството пое към лекарите.

Лидерът на БСП съобщи, че местната централа подготвя информация за състоянието, управлението и сключените договори от "ВиК"-Варна. След това ще бъде внесено парламентарно питане към министъра на регионалното развитие, добави Сергей Станишев.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати