27 Април 2024 г. Събота

Свободният пазар не е хубаво нещо за здравеопазването

2010-10-09 13:58:11

Няма начин всички пари за здраве да ги концентрираме в Националната здравноосигурителна каса. Има имунизации, международни програми, спешна помощ, които са прерогатив на държавата и те не зависят от осигурителния статус на човека. 

Това каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Той заяви още, че твърдо остава монополът за следващата година на здравната каса.

Константинов поясни, че не вижда нищо лошо здравната вноска да бъде 8% и добави, че по европейските практики това не е изключително висока вноска. 

„Моделът за България, при който имаме национална каса, е по-добър", заяви здравният министър пред Дарик радио.

„Псевдоконкуренцията в здравеопазването ни докара до това положение, в което се намираме в момента", поясни д-р Стефан Константинов. 

„Свободният пазар в медицината и в здравеопазването не е хубаво нещо, каза още той.

Според него в болничната помощ подредбата на финансирането трябва да изглежда така, че определени средства да бъдат в определени болници, за да има по-качествено оборудване.

Доплащането за здравни услуги първо трябва да се въведе в извънболничната помощ, защото пациентът е най-добрият контрольор, каза Константинов. 

Той прогнозира, че доплащането ще е неголямо като сума и ще е посилно дори за хората с ниски доходи. 

„То ще се въведе от 1 януари 2011 г., ако няма голяма обществена съпротива“, каза министърът.

Според него хората биха приели по-лесно доплащането, отколкото намаление на пакета услуги, до който да имат достъп.

„Причината в здравеопазването да има нужда от повече средства си остава, така че не виждам нищо лошо в това да има 8% здравна вноска. Ако нещата вървят добре, ако се намали малко напрежението, ако се подредят нещата, това ще е могъщ стимул за развитието на доброволното осигуряване“, заяви здравният министър. 

По думите му е прекалено за неплащане на здравни осигуровки да се влиза в затвора.

„Няма как да отпаднат направленията за момента. Ако оставим нещата свободно ще се види, че всички средства в касата ще свършат за половин година. Механизмът, който предлагам, е хората да могат да отиват директно при специалист, но да участват частично в цената. Това може да бъде за всички, заяви министърът на здравеопазването. 

„Не мислете, че цяла България е като София и навсякъде се плащат 50 лева за преглед. В момента касата заплаща 14,50 лева за първичен преглед и 8 лева за вторичен. Средната цена за преглед върви между 15 и 20 лева за страната“, каза още Константинов.

„Оказва се, че държавната болница започва да съди собствената си държава, защото в момент на криза или грешки на финансирането, държавата не е осигурила определените финанси, това е нещо абсурдно и е сбъркана цялата тази ситуация, заяви още министърът, като подчерта, че има подкрепа за идеите си от Бойко Борисов.

 


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати