18 Април 2024 г. Четвъртък

Мечти, опаковани в 20-сантиметрова пола

2010-10-09 13:55:58

Петък следобед е, някъде към 6 часа. Вървя по улицата и виждам голяма тълпа. Приближавам се, просто няма как да откажа на любопитството си.

В широко отворените ми очи се отразяват приблизително 100 тийнейджъри, които търпеливо са се строили пред затворените врати на дискотека. Нали съм оптимист – първо отчитам факта, че е още ден, само около 30% от тях пушат и не виждам нито една бутилка алкохол.

Преди обаче да се кача на розов облак от щастие, погледът ми се плъзва в тълпата и започва трескаво да събира впечатления.

За да не изглеждам прекалено запленена от нежната половинка на човечеството, е добре да кажа, че младежите са ме грабнали с нещо, но уви... Те бяха образцови като пионерчета, само че облечени в дънки, съчетани с впита черна тениска, и на мястото на връзка бяха сложили бижу, което по дебелина доста ми напомни за верижките на някогашните тоалетни казанчета.

Трябва да си призная, че имаше и сладури със стилни ризки, които просто нямаха време истински да ме зарадват, защото погледът ми бъзро-бързо се впи като сутиен на гърдите на силиконка в стоящото до мен момиче.

Е, нямаше как, започнах да го разглеждам със същия интерес, с който 30-годишен девственик гледа клип на Алекс Гаудино. Девойчето носеше хубави и всъщност стилни обувки, но истината е, че за да се научи човек да ходи на подобна височина, му трябва приблизително времето, необходимо за едно висше. Продължавам смело нагоре и – я, пола! Гледам я и се чувствам стара, и по мое време си имахме къси поли, но те бяха по цели 25 сантиметра. Докато тази с малко въображение е към 20... 

Вече спокойна, се спирам на прекрасния десен на ризката, която си е облякла тийнейджърката, хубава, памучна, с дълги ръкавки. Наистина разбирам, че е глупаво да си дадеш всичките джобни за страхотно бельо и после да не се похвалиш. Затова си обяснявам защо ризата не беше закопчана, а краищата й бяха небрежно завързани нейде над пъпа, също както тези на ризките на прегрелите от тежък труд каубойки от американски филм.  

И сега, когато вие вече си ме представяте някъде на 40-50, е време да отбележа, че всъщност съм на 22 и си мисля колко е лесно да критикуваш някого. Допреди две години аз си стоях в късата поличка пред дискотеката и кротко си чаках, докато разни лелки ме гледаха презрително. 

Имаше една теория, която твърдеше, че всяко старо поколение има навика да приписва на младото всякакви недостатъци, които то самото е притежавало. Ако нашите баби са говорили само един език и са имали познания в конкретна област, то повечето от днешните тийнейджърки в къси полички ползват по 2-3 езика и имат конкретна идея за професионалното си развитие.

Така че вместо да съдим само по опаковката, можем да погледнем и съдържанието. Ако вложим повече очаквания, е възможно някой ден те да бъдат оправдани, ако не стане така, поне ще знаем, че не сме били досадни мрънкащи песимисти.

Няколко часа по-късно, минавайки оттам, отново видях тийнейджърите, които излизаха от дискотеката, вече не толкова спретнати, позапотени, но накефени.

– Бате, сцепихме мрака! 

 Да Шмиргел, страшна утеха беше!

 Айде да си направим пейка  afterparty?

– Не мога и тази вечер да се праа на куче, трябва да се вчасявам.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати