29 Март 2024 г. Петък

Борисов: Министерството на финансите смята дали е възможно осигуровките да се увеличат с 2%

2010-10-08 20:30:57
"Във финансовото министерство продължават да смятат дали е възможно в рамките на гарантирането на пенсионната реформа осигурителната вноска да се увеличи с 2%. Като се има предвид, че ние ги свалихме с 2% на практика в нашия мандат няма да има покачване на тази вноска". Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с унгарския си колега Виктор Орбан.

С думите си той потвърди информацията на "Дневник", че екипът на министъра на финансите Симеон Дянков изчислява схема, която да позволи по-малко увеличение на осигурителната тежест от 3%.

Осигурителните вноски ще се вдигнат с по-малко от три процента, обяви в парламента и министър Дянков. Той допълни, че работят и с премиера, и с експерти, за да може осигуровките да се вдигнат с най-малката възможна ставка. Дянков призна, че при увеличаване на осигуровките повече хора ще имат интерес да влизат в сивата икономика и така може да се забави процесът на изсветляване на сивата икономика в България. Той съобщи, че ще обявят решението си в понеделник.

Българският премиер обясни още, че "реално парите за здраве не са харчени теоретично за пенсии". "Парите за здраве са събрани в резерв. Ако приемем, че 4.5 млрд. лв. е границата, която не може да се преминава, със Сребърния фонд и с този резерв към днешна дата имаме 6,7 млрд.лв. във фискалния резерв", заяви премиерът. "Теоретично парите за здраве са стояли в БНБ и теоретично не са харчени, но благодарение на това, че те са над тези 4,5 млрд. лева, е взимано от фискалния резерв, за да се плащат високите пенсии, които въведе предишното правителство, а ние продължаваме да изплащаме", обясни Борисов.

"Това е малко като игра с думи. Да, на практика от общия кюп не са харчени парите за здраве. Да, ама благодарение на този резерв са вземани от фискалния резерв парите за пенсии. Искам да се обърна към г-н Орешарски, ако не ме е разбрал. Сега ние въведохме ред. Парите за здраве от 1 януари 2011 г. отиват за здраве, а разликата, която не достига за пенсионните фондове и за реформата, Дянков смята в момента с екипа си и каквото кажат в понеделник като сметки, това ще бъде", добави премиерът.

Борисов увери унгарския си колега, че България може да изпрати лабораторни експерти и специалисти по рекултивиране на почвата, за да се преодолее последствията от екологичната катастрофа, предизвикана от наводняването на земеделски земи в Унгария с голямо количество токсична утайка след авария в хвостохранилище в завод за алуминий. "Българските градинари в Будапеща са такава класа, която всички унгарци уважават", добави министър-председателят.

"В следващите шест месеца приоритетът на България е Шенген", добави премиерът. "Имаме абсолютна готовност да бъдем приети към средата на следващата година и ще проведем много двустранни срещи. Държим това, което сме направили, да бъде оценено от Европейската комисия", каза още Борисов.

Виктор Орбан съобщи, че Унгария е успяла да овладее екологичната катастрофа и гарантира, че замърсени води няма да попаднат в Дунав.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати