Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow Политика arrow Борисов: Министерството на финансите смята дали е възможно осигуровките да се ...

Борисов: Министерството на финансите смята дали е възможно осигуровките да се увеличат с 2%

  Print E-mail
2010-10-08 20:30:57
източник: dnevnik.bg

"Във финансовото министерство продължават да смятат дали е възможно в рамките на гарантирането на пенсионната реформа осигурителната вноска да се увеличи с 2%. Като се има предвид, че ние ги свалихме с 2% на практика в нашия мандат няма да има покачване на тази вноска". Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с унгарския си колега Виктор Орбан.

С думите си той потвърди информацията на "Дневник", че екипът на министъра на финансите Симеон Дянков изчислява схема, която да позволи по-малко увеличение на осигурителната тежест от 3%.

Осигурителните вноски ще се вдигнат с по-малко от три процента, обяви в парламента и министър Дянков. Той допълни, че работят и с премиера, и с експерти, за да може осигуровките да се вдигнат с най-малката възможна ставка. Дянков призна, че при увеличаване на осигуровките повече хора ще имат интерес да влизат в сивата икономика и така може да се забави процесът на изсветляване на сивата икономика в България. Той съобщи, че ще обявят решението си в понеделник.

Българският премиер обясни още, че "реално парите за здраве не са харчени теоретично за пенсии". "Парите за здраве са събрани в резерв. Ако приемем, че 4.5 млрд. лв. е границата, която не може да се преминава, със Сребърния фонд и с този резерв към днешна дата имаме 6,7 млрд.лв. във фискалния резерв", заяви премиерът. "Теоретично парите за здраве са стояли в БНБ и теоретично не са харчени, но благодарение на това, че те са над тези 4,5 млрд. лева, е взимано от фискалния резерв, за да се плащат високите пенсии, които въведе предишното правителство, а ние продължаваме да изплащаме", обясни Борисов.

"Това е малко като игра с думи. Да, на практика от общия кюп не са харчени парите за здраве. Да, ама благодарение на този резерв са вземани от фискалния резерв парите за пенсии. Искам да се обърна към г-н Орешарски, ако не ме е разбрал. Сега ние въведохме ред. Парите за здраве от 1 януари 2011 г. отиват за здраве, а разликата, която не достига за пенсионните фондове и за реформата, Дянков смята в момента с екипа си и каквото кажат в понеделник като сметки, това ще бъде", добави премиерът.

Борисов увери унгарския си колега, че България може да изпрати лабораторни експерти и специалисти по рекултивиране на почвата, за да се преодолее последствията от екологичната катастрофа, предизвикана от наводняването на земеделски земи в Унгария с голямо количество токсична утайка след авария в хвостохранилище в завод за алуминий. "Българските градинари в Будапеща са такава класа, която всички унгарци уважават", добави министър-председателят.

"В следващите шест месеца приоритетът на България е Шенген", добави премиерът. "Имаме абсолютна готовност да бъдем приети към средата на следващата година и ще проведем много двустранни срещи. Държим това, което сме направили, да бъде оценено от Европейската комисия", каза още Борисов.

Виктор Орбан съобщи, че Унгария е успяла да овладее екологичната катастрофа и гарантира, че замърсени води няма да попаднат в Дунав.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?