25 Април 2024 г. Четвъртък

Намалете сексапила на интервюто за работа

2010-10-08 11:16:43
Според народната мъдрост по дрехите посрещат. И това е доказано от житейския опит, защото, колкото и да се опитваме да се абстрахираме и да се съсредоточим върху вътрешните достойнства на човека, всеки от нас се поддава на първото впечатление. Рискът самите ние да се покажем в недобра светлина също никак не е малък.

Това е особено важно, когато се явявате на събеседване за работа. Според статистиката независимо от продължителността на интервюто работодателят взима решение за бъдещето на кандидата в първите 90 секунди. За това време той не може напълно да оцени вашите професионални предимства. Всичко се решава от външния ви вид.

Какво може да се окаже съдбовно при избора ви на подходящо облекло за интервю? 
Сред „професионалните” търсачи на нова работа съществуват две диаметрално противоположни мнения. Едните смятат, че главният път към сърцето на работодателя е да направят колкото може по-силно впечатление като гаранция, че ще бъдат запомнени. Това означава, че трябва да се облечете нестандартно и да вложите творчество, показвайки своята креативност и смелост да бъдете себе си, което вашият потенциален шеф навярно ще оцени.

Другите, по-консервативни кандидати за работа защитават мнението, че трябва да се явите на събеседване в строг делови костюм или в друг, подчертаващ вашето сериозно отношение, тоалет. Нека бъдещият ви началник да разбере, че идвате да работите, а не да демонстрирате последна мода, и ще докажете възможностите си, опирайки се на професионализма си. 

Има и трета група временно безработни, които изобщо не се занимават с външния си вид, когато се отправят да превземат върховете на кариерата. Тези хора просто не са свикнали да се грижат за себе си или смятат, че подобни занимания са под достойнството им, и се надяват да получат длъжността само благодарение на високия си IQ.

Къде всъщност е истината? 
Естествено не всички работодатели можем да сложим под един знаменател. Животът на кандидатите за работа щеше да бъде много по-лесен, ако предпочитанията им са описани в обявите за търсене на персонал. Но компаниите не изнасят подобна информация, затова английски социолози се заеха да разгадаят предпочитанията на работодателите.

Те поставиха точка на спора между „творческите натури” и привържениците на класическото делово облекло. Истината се оказа някъде  по средата. След мащабно проучване специалистите стигнали до извода, че повечето бъдещи шефове не очакват от кандидатите безупречен бизнес костюм. Но и прекалено фриволният креативен вид не им допада. При това 65% от работодателите признали, че дрехите и външният вид като цяло може да станат решаващ фактор при избора между няколко кандидати. 

За съжаление как трябва да изглежда идеалният кандидат за работа остава тайна. За сметка на това били формулирани частите от облеклото, които гарантират на кандидатите пълен провал. 

За жените това са блузи с голямо деколте или прекалено прилепнали по тялото, както и черно или друго цветно бельо, прозиращо през светлата връхна дреха. За мъжете са забранени панталони или дънки с по-висока от нормалното талия (прекалено ниската също не печели овации), крещящи вратовръзки и неизгладени ризи.

Според специалистите, провели изследването, днес пазарът на труда е силно конкурентен, затова както никога досега външният вид играе голяма роля. Неправилно подбраният гардероб може да унищожи шансовете ви за работа още преди да си отворите устата. Понякога и прекалено модерният тоалет дразни. 

Затова изберете най-безопасен вариант, придържайте се към неутралните цветове, дрехите трябва добре да ви стоят и да са идеално изгладени. Според социологическото проучване над 80% от работодателите приемат деловия костюм като признак за организираност и професионализъм. Точно тук ще ви свърши работа скромното, но с вкус подбрано облекло.

Опитайте се тоалетът ви да съответства на духа на компанията, в която желаете да работите. Това говори, първо, за вашата адекватност и второ, че знаете къде отивате.

Жените не бива да забравят, че прекаленото сексуално излъчване на облеклото им, може да ги провали. Наивно е да се мисли, че понеже началникът е мъж, дълбокото деколте и късата пола ще гарантират длъжността. Точно обратното, такива дрехи навяват на мисълта, че едва ли имате намерение да работите. И въпреки че това не е така, хората, взимащи решението, са подвластни на стереотипите.
източник: health.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати