29 Март 2024 г. Петък

България в Топ 10 на света с най-малко данъчно бреме

2010-10-08 10:06:43

Дебатът за това каква фискална политика трябва да водят правителствата по целия свят се засили през тази година, след катодържавите, които държаха в ръцете сиразрешението на икономическата криза, се превърнаха на свой ред в проблем заради голямата си задлъжнялост.

Големият публичен дълг и наличието на демографска криза в някои страни прави по-трудна задачата на правителствата да намерят допълнителни източници на приходи, с които да балансират своите бюджети.

Увеличението на данъците е едната възможност, но високите данъчни ставки в някои страни не оставят друг избор на техните правителства, освен да пристъпят към ограничаване на своите разходи.

Пример в това отношение е Хърватия, която се оказва страната с най-голямо данъчно бреме в света по отношение на ефективната ставка на подоходния данък и осигурителните вноски през 2010 г. България в същото време е сред десетте държави, където данъчната тежест за населението е най-малка,

Това показа последното проучване на KMPG, което сравнява индивидуалните подоходни данъци, както и размера на осигурителните вноски за служителите през 2010 г., в 81 страни по целия свят. Класацията е направена на база изчисления за това, каква част от годишните приходи на жител на всяка една от включените в проучването в страни, се прибира от държавата под формата на данък общ доход, както и за социално осигуряване.

Докладът показва, че България се намира на 72-ро място по големина на ефективните данъчни ставки от общо 81 страни. Единствено световен финансов център като Хонконг, данъчни убежища като Бахамските острови, и страни износителки на петрол, като Саудитска Арабия, могат да се похвалят с по-ниски преки данъци върху личните доходи, в сравнение с България.

Това, заедно с ниския корпоративния данък от 10%, би трябвало да прави страната ни по-привлекателно място за живеене и правене на бизнес. По-ниските корпоративни данъци накараха редица компании от Румъния да се регистрират в страната ни, въпреки че официална статистика все още липсва.

Общата данъчна тежест на преките данъци в България е 12%, което е по-малко в сравнение с 15-те процента за Швейцария, която е със статут на данъчен рай. Най-малки са преките данъци на Бахамските острови – общо 2%.

Проучването показва, че жителите на европейските страни като цяло плащат най-големи преки данъци. Това означава, че правителствата в Европа трябва да наблегнат на намаляването на разходите, защото нямат голяма възможност за по-нататъшно повишение на подоходния данък.

България освен това е сред страните с плосък подоходен данък, заедно с Чехия, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словакия. Останалите страни от Европейския съюз (ЕС) имат прогресивна данъчна ставка.

Хърватска е на челно място по данъчна тежест за населението с обща ставка на данъка общ доход (ДОД) и вноската за социално осигуряване в размер на около 54% от дохода. Унгария е на второ място с близо 49% данъчна тежест.

Сред бързо развиващите се икономики от БРИК прави впечатление, че данъчно облагане на населението в Индия е значително по-голямо в сравнение с това в Китай. В Китай ефективната данъчна тежест е 25%, докато в Индия е близо 40%. Най-малко е данъчното бреме в Русия – 13%, което го прави сходно като размер с това в България.

Класацията обаче не отчита в каква степен е развита социалната мрежа в отделните страни, което означава, че населението в някои от държавите с по-ниско данъчно облагане трябва да спестява повече, за да компенсира по-ограниченото социално осигуряване.

Сравнителното проучване на KPMG на преките данъци през последните осем години показва, че е налице тенденция на повишение на данъчните ставки. То е най-осезаемо в страните от ЕС, като Великобритания и Ирландия са с най-значително повишение на подоходните данъци през последната година.

Гърция, Португалия и Франция са други примери за повишение на данъците, докато в Исландия се връща към прогресивен подоходен данък заради големите разходи на държавата след колапса на банковата система в страната.

В същото време Дания, която през миналата година бе страната с най-висок ДОД, прибягва до намаление на ставката. По този начин правителството се надява да стимулира потреблението. В Хърватска също се отчита понижение на подоходния данък през последната година.

След европейците, най-високи данъци се плащат от жителите на азиатско-тихоокеанския регион, а Южна Америка в същото време продължава да е региона с относително ниски подоходни данъци.

След понижението на ДОД в Дания, Швеция става страната с най-голяма ставка в проучването. Шведите дължат на правителството данък върху дохода от над 56% през 2010 г. В азиатско-тихоокеанския регион първото място се пада на Япония с 50% ДОД, а в Латинска Америка Чили е на първо място с 40% ДОД.

Големи финансови центрове като Хонконг и Сингапур остават с най-ниско данъчно бреме.

От KPMG посочват, че тепърва ще си проличи кои правителства са успели да намерят правилния баланс между увеличаване на данъците и съкращаване на разходите, за да постигнат балансирани бюджети и да увеличат източниците си на доходи.

Държави като Швейцария стават по-привлекателни от всякога с данъчната си политика, особено за по-заможното население на страни като Великобритания и Исландия, където данъците се повишават. Същото все още не може да се каже за България обаче, която е потвърждение на това, че намаляването на данъците само по себе си не е достатъчно, за да се привлекат инвестиции или заможни данъкоплатци. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати