24 Април 2024 г. Сряда

Михаил Горбачов: Европа не се възползва от шанса си преди 20 години

2010-10-07 17:50:04
"Точно преди 20 години, когато бе сложен краят на противопоставянето Запад - Изток и бяха създадени уникални условия за създаването на Европа без разделителни граници, Европа не се възползва по най-добрия начин, защото изхождаше от грешната оценка, че рухването на Берлинската стена е победа на Запада", заяви в четвъртък  от София последният съветски лидер Михаил Горбачов.

У нас той откри в качеството си на президент на Форума за нова политика международната конференция "Европа гледа на Изток", организирана съвместно с българската фондация "Славяни" и модерирана от професор Захари Захариев.

"Дълбоко символично и закономерно е, че провеждаме конференцията в България", подчерта Горбачов. "Тук, на границата между цивилизациите, в една едновременно балканска, европейска и славянска страна, ние ще говорим за голяма Европа и за страните, които в течение на столетия участват в европейските процеси", завърши встъпителното си слово бащата на "перестройката".

В първия ден от конференцията, която ще продължи и в петък, пред участниците говориха още последният външен министър на Югославия Будимир Лончар, бившите президенти на Румъния и България Йон Илиеску и Петър Стоянов.

В кратко изказване, в което подчерта, че във или извън ЕС, Турция ще бъде новата велика сила на ХХІ в., бившият български външен министър Соломон Паси благодари за присъствието на президентите Михаил Горбачов и Йон Илиеску, като припомни, че последният при по-ранно гостуване на Българския атлантически клуб е изнесъл урок по толерантност, като е произнесъл речта на си "брилянтен български".

В дискусията по време на първия ден от форума се изказа и българският евродепутат Слави Бинев, който изрази съжаление, че поради ограничението във времето публиката няма да може да чуе цялата му предварително приготвена реч и "поне да се повесели". В изказването си той подчерта, че проблемът в евроинтеграцията на Румъния и особено на България е "балканският манталитет", и припомни, че на Балканите "най-добре се смее не този, който се смее последен, а онзи, който стреля пръв".

Според Атанас Семов, който взе участие като заместник-председател на "българската консервативна партия "Ред, законност и справедливост", Румъния, България и голяма част от "новите членки" на ЕС са приети, за да черпи "стара Европа" работна ръка от тях, след като "експериментът с внос на работна ръка от Африка през 60-те и 70-те години се оказа неуспешен". Доцентът по европейско право смята, че единствено като се вземе предвид тази логика на 15-те, може да се разбере какво свързва тях и новите 12 държави, "повечето от които дори не покриваха критериите за членство". Семов подчерта още, че е необходим спешен диалог между Гърция, Румъния и България, които са не само "сред най-проблемните страни в ЕС", но и единствените засега три държави от Балканския полуостров, членки на ЕС.

Сред българските участници във форума бяха още Александър Лилов, Александър Томов, а сред чуждестранните - бившият турски премиер Месуд Йълмаз.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати