20 Април 2024 г. Събота

"Младите учени" – без възраст, реши парламентът

2010-10-07 17:26:11

Отпадна възрастовото ограничение за "млад учен". Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за насърчаване на научните изследвания.  

За "млад учен" се смята този, който извършва научноизследователска или научно-образователна дейност във висше училище или научна организация след придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър", но не повече от 10 години след придобиването й.

Според действащата дефиниция млад учен е този, който е придобил или е в процес на придобиване на образователна научна степен "доктор" и не е по-възрастен от 35 години.

С измененията се регламентира и какво е докторант – учен, който е в процес на придобиване на образователна и научна степен "доктор", както и "постдокторант" – учен, който е станал "доктор", но не са минали повече от 5 години след придобиването на тази степен. 

Предвижда се национално и международно експертно независимо оценяване и наблюдение на научните изследвания и на резултатите от тях. Депутатите приеха, че министърът на образованието ще издава правилник за организацията и функционирането на система за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност, осъществявана от висшите училища и научните организации, както и на дейността на фонд "Научни изследвания".

Чрез мониторинга се отчита ефективност от вложените средства, постигане на заложените стратегически цели, приложимост на получените резултати.

От ДПС обаче се обявиха против текста. Лютви Местан заяви, че е ретроградно и недопустимо министърът да иска от парламента да му делегира права на контрольор на един творчески процес. 

Министърът на образованието Сергей Игнатов репликира, че е ретроградно да се губи времето на Народното събрание вече 10 месеца в постоянни нападки към министъра на образованието заради това, че е освободил един човек от министерството на образованието. Българското образование има други задачи и не се занимава с проблема Мариана Георгиева, каза Игнатов.

Според министъра не става дума за контрол на мисловна дейност, а за необходимия контрол за всяка дейност, за която се отпуска финансиране.

"Призовавам ви да не се вземате толкова насериозно, защото не сте от хората, които могат да заслужат личното ми отношение", заяви Местан. Той каза, че политиката на министъра на образованието за освобождаване на кадри е уязвима, и го обвини, че "провежда истинска чистка, която не се изчерпва в едно уволнение".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати