25 Април 2024 г. Четвъртък

Токсичните отпадъци от Унгария достигнаха до водите на Дунав

2010-10-07 14:50:19

Токсичните отпадъци от Унгария достигнаха до водите на река Дунав. Това съобщи представител на агенцията за контрол на качеството на водите, предаде АФП.

По-рано експерти предупредиха, че ако отровните вещества попаднат във водите на река Дунав, под заплаха ще се окажат Сърбия, България, Румъния и Украйна.

Няколко населени места в Унгария практически бяха залети от токсичните потоци след аварията в алуминиев завод в западната част на страната. По предварителни данни от момента на аварията досега от резервоара са изтекли 600 000-700 000 куб. метра отровни вещества.

Все още е трудно да бъде направена оценка за това какви ще са последиците от екологичната катастрофа в Унгария за здравето на хората, но жителите на Австрия не са застрашени. Това заяви австрийският министър на здравеопазването Алоис Щегер по време на Европейския здравен форум, съобщава ИТАР-ТАСС.

Министърът изключи възможността, отровата, изтекла от резервоара на алуминиев завод в Унгария, да попадне на австрийска територия. Той добави, че е възможно след изсъхването на токсичната кал, малки червени частици от нея да попадат в атмосферата.

Щегер даде висока оценка на работата на унгарските власти за овладяване последиците от аварията.

Вчера еврокомисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заяви, че замърсяването в Унгария е овладяно, не се търси международна помощ и няма опасност да се разпространи по съседните страни.

"Не се налага нашата намеса и няма опасност от това замърсяването да продължи. Ние следим информацията във всеки един час. Аз получавам буквално на всеки два часа информация за това какво е движението и засега можем да кажем, че е под контрол", подчерта еврокомисарят. Тя обясни, че постоянно се следи информацията, която постъпва от Унгария чрез Центъра за мониторинг и информация.

По думите на Георгиева, в момента се обеззаразяват засегнатите райони от аварията в Унгария. "Ситуацията е под контрол и няма опасност от по-нататъшно разпространяване на замърсяването", посочи еврокомисарят. Тя каза, че поставените диги удържат водата. Георгиева каза, че 400 души са били евакуирани в Унгария. Четирима души са загинали. "Пет все още ги издирваха, когато ние получихме данните. 123 души са в болници. Веднага са взели мерки. Това е много важно - успели са да спрат по-нататък наводнението", каза още Кристалина Георгиева.

Преди два дни агенцията за поддържане и проучване на река Дунав даде предварителна оценка, че е възможно замърсяването от аварията в завод за алуминий в Западна Унгария да стигне до българския участък на реката най-рано след 7 дни.

Очакваше се замърсяването да е силно редуцирано до минимални концентрации след преминаването му през хидроенергийния възел "Железни врата", който се намира на десетина километра преди българския участък и има вместимост от порядъка на милиарди кубически метри.

Независимо от ниската степен на риска МОСВ уведоми областните управители на областите в териториалния обхват на реката, Гранична полиция, Гражданска защита и РИОКОЗ за получената информация за аварията.

Петте регионални инспекции по околната среда и водите по поречието на Дунав, Басейнова дирекция "Дунавски район" и Изпълнителната агенция по околна среда са в готовност за системни замервания за качеството на водите на реката.

МОСВ е отправило запитване по Системата за ранно предупреждение за аварийни замърсявания на река Дунав.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати