18 Април 2024 г. Четвъртък

Лечението в 120 болници ще е безплатно

2010-10-07 09:53:22

Напълно безплатно лечение за пациентите в държавните болници, които да придобият статут с национално значение и да бъдат щедро финансирани от държавата. Това обеща новоназначеният здравен министър Стефан Константинов броени минути след като вчера парламентът подкрепи кандидатурата му и той положи клетва, сменяйки Анна Мария-Борисова на поста. Третият поред здравен министър в кабинета на Бойко Борисов уточни, че броят на безплатните лечебници ще се определя от населението в съответното място, но вероятно ще достигне 100-120, пише Монитор.

Доплащането от осигурените граждани за здравните грижи там щяло да бъде абсолютно забранено, а качеството им гарантирано с отпуснатите за тях пари.

Болниците трябва да бъдат върнати на хората, а не да робуват на политически догми, категоричен бе по-рано в речта си пред народните избраници Стефан Константинов.

Другите болници се опитаха да ги затворят, режат сухи клони. Това не върви - да им се намаляват леглата, стават неефикасни. Вариант е на тези болници да им се намали процентът от пари, които им се плащат от здравната каса, но да им се разреши доплащане. Има малки частни болнички, които са с много високо оборудване. Тоест хората ще знаят, че могат да отидат в дадена болница и там ще им е безплатно, а когато имат повече пари и искат по-добри условия, искат частни структури, нека да се насочат натам, разкри плановете си Стефан Константинов.

Той все пак смята, че 350 лечебни заведения са прекалено много за население от 7 милиона души.

Вижданията на вече бившия зам.-шеф на лекарския съюз включват въвеждане на доплащане по клиничните пътеки в болниците, които не са със статут на национално значение.

С въвеждане на доплащането пациентите ще имат директен достъп до специалист като заплащат част от цената на прегледа. Реално в момента подобно доплащане съществува, като включим двете потребителски такси - плащане първо при общопрактикуващия лекар, а след това и при специалиста, без достъпът да е свободен, защити тезата си министърът.

Той се обяви и за промяна на работния режим на общопрактикуващите лекари. Според вижданията на д-р Костантинов за реформа на сектора изискването към джипитата да са 24 часа в денонощието на разположение на пациентите е нереалистично и в повечето случаи имитира здравно обслужване на населението. Именно затова хората обикновено се насочвали към спешните центрове. Въпреки че по думите на новия здравен министър въпросът с работния ден на личните лекари тепърва ще се дискутира, той призна, че една от възможностите е да бъдат създадени специализирани дежурни центрове за консултации, които да отменят задължението на джипитата да бъдат на линия както през нощта, така и в почивните дни. Потребителската такса при личния лекар от 1% от минималната работна заплата, или 2,40 лв. понастоящем, пък трябвало да бъде изравнена за всички, които са длъжни да я заплащат. По този начин пенсионерите, които в момента плащат само по левче, тъй като държавата осигурява останалите 1,40 лв., ще трябва също да плащат целия размер на таксата.

Според концепцията му страната ни все още няма готовност за премахване на клиничните пътеки и замяната им с т.нар. диагностично свързани групи, които при приемане в заведение позволяват лечение на всички болести на пациента. Плановете на д-р Константинов обаче предвиждат през 2011-а системата да бъде изцяло подготвена за промяната в осигурителния модел и клиничните пътеки да станат част от историята от 2012 година.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати