16 Април 2024 г. Вторник

Има ли опасност от двойно дъно на пазара на имоти в Европа?

2010-10-07 09:45:41
Редица пазари на имоти в Европа вече излизат от фазата на пострецесионен ръст, което дава повод на многоексперти да се питат накъде ще поеме секторът в близко бъдеще и дали въпросните пазари няма да започнат отново да падат след изчерпване на първоначалната инерция.

По мнението на Ангъс МакИнтош, директор "Проучвания" в консултантската компания King Sturge, пряка опасност от двойно дъно като цяло за пазара в Европа няма, но някои пазари ще преминат през известен период на трудности.

Той отбелязва, че в някои страни капиталовите стойности на пазара на имоти известно време ще стагнират.

„В някои региони имаше преобразуване на доходността и растеж при капиталовите стойности – този процес на възстановяване сега завърши. Какво следва?“, коментира той, цитиран от PropertyWeek.

„ няма да има капиталов ръст в продължение на може би две, три, пет години", обяснява той.

От друга страна, има пазари като Москва, Лондон и Париж, където капиталовите стойности бавно и сигурно се изкачваха през последните месеци и на които този процес се очаква да продължи и занапред.

Той казва, че наемите на някои бизнес имоти в Лондон са се повишили значително тази година – с 20-30%,като ръстът на ефективния наем в някои случаи достига до 40%.

Относно останалите пазари обаче МакИнтош призовава инвеститорите да са предпазливи.

Той дава пример с разделението север/юг в Европа, при което редица южни страни като Гърция и Испания преминават през период на икономически и финансови проблеми и при тях инвеститорите трябва да подхождат внимателно.

Северни страни като Франция, Германия, Великобритания и Скандинавските държави пък отчитат добри резултати и икономическо развитие.

По отношение на Централна и Източна Европа анализаторът казва, че „картината е смесена“ и въпреки че някои икономики като Унгария изпитват трудности, в други като Полша има много възможности за ръст.

Доколко тази ситуация в икономиката ще се пренесе и на пазара на имоти?

Според МакИнтош, специално в Южна Европа, наемният ръст може да се очаква да бъде много ограничен и ще зависи от всеки пазар и всяка сграда поотделно.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати