26 Април 2024 г. Петък

Местните скочиха в защита на имама в Лъжница

2010-10-07 01:34:31

Специализираната акция на ДАНС и МВР срещу дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ислями“ предизвика напрежение в село Лъжница, Гоцеделчевско, където органите на реда обискираха изненадващо дома на имама Мухаммед Камбер.

Хората от селото не пускаха в продължение на четири часа служителите на ДАНС да излязат от къщата с мотива, че може да се подмени иззетата литература.

Те не можеха да повярват и отричаха, че техният духовен водач по някакъв начин е нарушил законите на страната.

От дома на местния имам Мохамед Камбер са иззети 5 кашона с книги, касети, дискове, списания и компютър.

Служителите на ДАНС и МВР бяха изведени от дома след продължили с часове уговорки, в които най-активно се включиха кметът на селото Байрам Разманов, районният мюфтия Айдън Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин.

В момента, в който излязоха от къщата, полицейските служители бяха посрещнати от жителите на селото с мощно освиркване.

Хората освободиха и двата полицейски автомобила с литературата, иззета от дома на имама.

Камбер е ходжа на село Лъжница от три години. Преди това в продължение на 7 години учил за имам в Мека, откъдето донесъл и въпросните книги.

"Има анонимен сигнал, че учим хората на радикален ислям – ей тия всички хора ги учим на радикален ислям. Провериха хората, взеха каквото има и хареса по цвят, щото те така интересни книгите и не разбират арабски. Взеха компютъра, дискове, касети, Коран, такива лекции. Ако има нещо, да дойдат като хора, щото ние сме тук, ние няма да избягаме. Обаче фактът, че влизат сутринта и децата спят – това показва сплашване на хората – ето имамът ви е терорист, бягайте от него или от тая гледна точка или де да знам", коментира пред медиите Камбер.

Служители на ДАНС са извършили проверка в дома на имама и в сатовчанското село Кочан, проверка е направена в село Аврамово, както и в други села в Благоевградско.

Относно акцията в Смолянско кметът на областния град Николай Бояджиев коментира, че действията на ДАНС потвърждавали опасенията му за това, което се случва в региона. 

"Радвам се, че все пак държавата започна да обръща внимание на тези работи. Не знам обаче защо се чака идването на Ердоган в България, за да се извърши това, което трябваше да стане отдавна", коментира още Николай Бояджиев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати