23 Април 2024 г. Вторник

Златко Баретата – пуснат под домашен

2010-10-07 01:33:25

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на Златомир Иванов – Златко Баретата на „домашен арест“.

Причината е здравословното състояние на Баретата, който претърпя няколко операции, при последната от които бе отстранена простатата му.

Последната медицинска експертиза, която съдът прие, препоръчваше Златомир Иванов да се лекува в домашни условия, тъй като състоянието му не се подобрява.

Днес съдия Петър Гунчев прие, че условията на ареста не са съвместими със състоянието му и здравето му е застрашено.

Мярката „домашен арест“ е равна по тежест на „задържане под стража“, отбеляза магистратът.

Самият Златомир Иванов по-рано поиска от съда да погледне на него „като на нормален човек“ и изтъкна, че повече от година се опитва да убеди прокуратурата, че има нужда от лечение.

„Имам нужда от някакво психическо успокоение, имам нужда от семейството си.“, каза Баретата пред съда.

Днес защитниците на още 11 души, подсъдими заедно със Златомир Иванов за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, поискаха съдът да промени мерките им за неотклонение в по-леки.

От тях Георги Йорданов, Богдан Василев, Филип Христов, Росен Йорданов, Кирил Атанасов, Петър Йорданов, Мартин Димитров, Ивайло Борисов и Борислав Секулов са в ареста. 

Георги Петров е под домашен арест, а Стоян Дичев е пуснат срещу гаранция от 3 хиляди лева.

Съдията не уважи това искане, като посочи, че домашният арест и паричната гаранция са напълно адекватни мерки.

При решението за останалите подсъдими Петър Гунчев се обоснова само за Борислав Секулов и Петър Йорданов, които искаха по-леки мерки заради здравословни проблеми. 

Съдът се мотивира, че все още не е изготвена съдебно-психиатричната експертиза за състоянието на Секулов. За Петър Йорданов, който страда от хроничен тромбофлебит, прецени, че няма доказателства за връзка между здравословното му състояние и условията в ареста. Мотивите защо останалите подсъдими остават в ареста не бяха обявени.

Днешното решение не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

 „Фирмата“ си осигурявала спокойствието с 8 бона месечно в III РУП

По-рано пред съда беше разпитан и последният анонимен свидетел срещу групата. Според показанията му хората на Баретата давали между 5000 и 8000 лева на полицаи от III районно управление в столицата, за да не бъдат закачани. Не знаел обаче, на кои точно служители е плащано.

Слабите дилъри, които не допринасяли особено за дейността на „Фирмата“, били давани на полицията и логично били арестувани.

Анонимният свидетел № 3 е снабдявал с хероин групата от юни до ноември 2006 г. Дрогата давал на Мартин Станков – Рашо, който по думите му бил вторият човек след Баретата.

Свидетелят разказва, че за септември-октомври е дал 10 килограма, 3 от които не му били платени.

Така се стигнало до среща със Златомир Иванов и Мартин Станков в хотел в покрайнините на София. Обяснили му, че само те имат право да продават в България.

Златко Баретата и Рашо му казали, че последните неплатени доставки са един вид глоба, защото снабдявал с хероин и други дилъри. „Санкцията“ била 26 - 27 хиляди лева.

Освен това поръчали на свидетеля да предаде на Петър Крумов - Пупи от Перник, и Кръстан, че щом зареждат от него без тяхно знание, ще ги пратят на близките им в чувал.

По думите на анонимния свидетел групата имала намерение да продава и извън България. Имали възможност за Италия – имали човек там и можели да продават по 30 килограма месечно.

Искали от него да говори и в Турция – да купуват хероин и да набавят преси. Този разговор обаче останал без развитие.

Анонимният свидетел заяви, че е дошъл да даде показания доброволно, след като разбрал, че това дело се води, искал да се разбере истината.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати