25 Април 2024 г. Четвъртък

Мюфтиите гневни на МВР и ДАНС, провеждали политика на сплашване

2010-10-07 01:31:27

„Нарушаването по различни поводи на човешки права на представителите на мюсюлманското малцинство, които са лоялни граждани на Република България, и подлагането им на нечовешки отношения, не могат да се приемат по никакъв начин за нормално”.

Това се казва в специална декларация на Главното мюфтийство по повод проведената днес акция на ДАНС и МВР срещуразпространение на радикален ислям у нас.

„Днес сме изправени пред поредната нова изява на политиката на натиск и сплашване, която българските власти прилагат спрямо представителите на законно и по свободната воля на българските мюсюлмани избрано ръководство на Главно мюфтийство”, се казва в документа.

Според информацията на мюфтийството полицията е нападнала домовете на раойнните мюфтии, ваизите и имамите в Смолянски, Пазарджишки и Благоевградски области и е арестувала 12 души.

При нападението, извършено на дома на районния мюфтия на Пазарджик – Абдуллах Салих, са били иззети 17 000 лева, предоставени му от Главно мюфтийство за изплащане на заплатите на имамите от района.

10 от 12-те арестувани са били пуснати, следкато са им били взети показанията. За районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов и за един от имамите обаче не се знаело нищо.

 

„Многозначително е провеждането на подобна операция непосредствено след положителната атмосфера породена от изказванията на министър-председателя на република Турция Реджеб Ердоган при посещението му на 4 октомври в България, относно решаването на проблема за лидерството на българските мюсюлмани при срещата му с министър-председателя Бойко Борисов”, посочват мюсюлманите в декларацията.

„Ние отправяме поредния ни призив, за да не може за сетен път да бъде засегната мюсюлманската общност с подобни произволни действия, които ерозират разбирането за правова държава. Ние приканваме страните членки на ЕС и ЕК да проявят висока степен на чувствителност при разследване на действията нарушаване правата на лицата, принадлежащи на различните изповедания и търсене на отговорност от лицата, извършващи тези нарушения”, пише още в обръщението.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати