20 Април 2024 г. Събота

Бизнесът бойкотира правителството - напусна тристранката заради осигуровките

2010-10-06 19:43:55
Работодателските организации се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество зарадирешението на правителството да вдигне осигуровките, договорено само със синдикатите. Това обявиха шестте национално представителни съюза.

Оттеглянето им е "в съответствие с обявеното намерение за подписване на споразумение между министър-председателя Бойко Борисов и синдикалните организации". Вчера стана ясно, че премиерът е договорил със синдикатите увеличение на осигурителните вноски с 3 процентни пункта, без това да се обсъдено с работодателите. От работодателските организации съобщават, че няма да участват в
тристранния съвет, докато двустранните преговори не се заменят с тристранен диалог. 

"Синята коалиция": Вдигането на осигуровките ще бъде пагубно за българската икономика
Повишаването на осигуровките с 3% ще бъде пагубно за българската икономика и противоречи на предизборната програма на ГЕРБ. Това заяви съпредседателят на десния съюз и лидер на СДС Мартин Димитров по време на дебатите по вота на недоверие. Според него покачването с 3% на осигурителната тежест ще увеличи сивия сектор и безработицата. Димитров изрази надежда премиерът да е казал вчера за увеличението на осигурителната тежест в някакъв контекст и повече подобно нещо да не се чува в България.

След увеличението вноската за фонд "Пенсии" се вдигна с 2 процентни пункта до 18 на сто, а тази за безработица с 1 пункт до 2 на сто. 

Националният съвет за тристранно сътрудничество включва национално представителните работодателски и синдикални организации и представители на правителството. Той обсъжда и одобрява проекти за нормативни актове, които засягат качеството на живот и труд и доходите.

"Това е демонстративна стъпка, с която искаме да покажем, че премиерът и правителството преминаха всякакви граници с едноличното решение за вдигане на осигурителната тежест под натиска на Българския лекарски съюз и синдикатите и то при положение, че бюджетът за 2011 г. вече е внесен в парламента", коментира пред "Дневник" изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов.

Решението показа, че кабинетът "води сепаративни двустранни преговори с профсъюзите, а тристранният диалог е тотално загърбен. Ние няма да бъдем в ролята на безучастни наблюдатели", добави той. "Ще се върнем в съвета само ако ни се дадат гаранции, че тристранният диалог ще бъде възстановен", каза още изпълнителния директор на КРИБ.

Той предупреди, че работодателите имат и други лостове за оказване на въздействие. "Като затворим 10% от предприятията, ще видим откъде ще дойдат допълнителните приходите в бюджета на НОИ", каза Иванов.

Според правилника за организацията и дейностите на съветите за тристранно сътрудничество решенията на НСТС се приемат само с общо съгласие на присъстващите постоянни членове. Това означава, че оттеглянето на работодателите ще направи становищата на съвета невалидни. 

"Нашето действие ще затрудни законодателната дейност на кабинета. Правителството обаче може да заобикаля законовото изискване всички проекти да се обсъждат от тристранката, като внася законопроектите си чрез депутатите от ГЕРБ", обясни Иванов.

Той добави, че темата на предстоящия форум на фондация "Конрад Аденауер" и Българо-германската промишлена палата, на който ще присъства и германския канцлер Ангела Меркел, ще е несигурността на германските инвестиции в България. Това е провокирано от увеличаването на данъчно-осигурителната тежест, каза Иванов. 

Декларацията е подписана от:

- Асоциацията на индустриалния капитал в България

- Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

- Българската стопанска камара

- Българската търговско-промишлена палата

- Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане"

- Съюза за стопанска инициатива.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати