23 Април 2024 г. Вторник

Катастрофата се разраства, отровата вече е във въздуха

2010-10-06 19:25:31
Два дни след началото си екологичната катастрофа в Унгария се разраства. Австрийски еколози твърдят, че отровата вече е проникнала в атмосферата.

Броят на предполагаемите жертви след аварията в унгарския завод за производство на алуминий Ajkai Timfoldgyar Zrt. нарасна на десет, като сред тях са две малки деца и много възрастни. Дори и въздухът вече е отровен, съобщи представител на WWF пред австрийската агенция APA. Както е известно, флората и фауната са отровени в радиус от 40 кв. км. Ако отровната кал не бъде овладяна, до дни ще достигне до Дунав.

Припомняме, че в понеделник вечер експлозия на резервоара с червена кал в Ajkai Timfoldgyar Zrt на 160 км западно от Будапеща, изпусна стотици хиляди куб. метра отровни вещества. В селището Девечер са наводнени около 400 къщи. До два метра достига на места токсичната утайка в село Колонтар.

Въпреки че по-рано през деня еврокомисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заяви, че замърсяването в Унгария е овладяно и не се търси международна помощ, поне според международните медии положението не е толкова оптимистично. Изтичането на калта продължава и в момента, като екип от 500 човека се опитва да спре разширяване на бедствието.

Кадрите от местните телевизии показват, че дори и днес в някои от пострадалите села на места калта е дълбока около метър. Дори и източници от правителството признават, че изнасяният от засегнатите места материал е силно токсичен, но поне не е радиоактивен и не съдържа цианиди.

Въпреки това от WWF се опасяват от дългосрочни негативни ефекти. Червената кал, остатъчен продукт при обработката на алуминий, съдържа токсични тежки метали като олово, кадмий, арсеник и хром - всичко това са отрови, които са вредни за флората и фауната. Реката Марцал е напълно мъртва, а водата на места е „леко радиоактивна". Екокатасторфата е безпрецедентна в унгарската история.

ЕС също изрази безпокойство, че изтичането на токсични вещества от хвостохранилище на алуминиев завод в Унгария може да прерасне в екологична катастрофа и за други страни в Европа. Говорителят на ЕС Джо Хенън каза, че съюзът е готов да помогне, ако бедствието достигне големи мащаби или ако унгарското правителство поиска помощ, съобщи БТА.

Междувременно се засили и критиката срещу политиците. „Случилото се е следствие на траещите цели десетилетия действия, или по-скоро бездействия на политическата каста", писа "Nepszabadsag".

Коментаторите критикуват и факта, че отпадъците на приватизираните през деветдесетте години на миналия век големи алуминиеви производители се съхраняват под открито небе. Политиците са пропуснали момента да разпишат строги правила и да накарат собствениците на тези фабрики да изградят модерни хранилища, както е в Швейцария, Австрия или Великобритания, пише унгарската преса. Вопълът им става още по-аргументиран, като се има предвид, че само преди две седмици през въпросната фабрика на инспекция е минала специална комисия.

Заключението й: всичко е наред!

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати