20 Април 2024 г. Събота

Съдът гледа по 80 дела на ден срещу гаранти по заеми

2010-06-28 10:32:22

Борчлиите спирали плащанията, притиснати от кризата

Лавина от дела срещу некоректни платци, техните поръчители и длъжници на банки заля съдилищата. Най-често по съдебен ред парите се събират от гарантите на кредити, защото борчлиите са спрели плащанията, притиснати от кризата. Всеки месец пред Темида се изправят по 1600 души, които не могат да плащат банковите си кредити, пише "Стандарт".

По 80 изпълнителни дела на ден се водят срещу гаранти. Тези производства се увеличиха с 30%, а все повече хора не успяват да погасят заемите си.

От общо 110 000 изпълнителни дела миналата година, 33 000 са за борчове към банки. От тях към 20 000 са за потребителски кредити, обезпечени от поръчители. Сумите са в широк диапазон - от по неколкостотин лева до 20 000 лв. Има потребителски кредити и по 40 бона, защитени само с поръчителство.

Около една трета от тези кредити у нас са с гаранти. Не са малко случаите, при които именно те връщат парите на банките. Трезорите пък успявали да съберат половината си вземания. Поръчители масово не разбират, че с подписа си поемат риск те да плащат на банката, ако този, който е получил кредита, спре да връща парите. Затова мислете, преди да подпишете, съветват частните съдия-изпълнители.

Обикновено хората стават поръчители на приятели, роднини или колеги. Има обаче и гаранти, които се съгласяват на честна дума и дори не познават човека, за когото се подписват. Често те разбират за какво става дума чак когато получат призовка от частен бирник, защото длъжникът е спрял да обслужва кредита си.

Съдебните изпълнители обясниха, че при масовото раздаване на кредити преди време се оказало, че едва ли не всеки на всеки е поръчител. "И в един момент, когато хората престанат да връщат кредитите си, едни и същи лица се оказват пред необходимостта да изплащат няколко заема".
 
Когато основният длъжник не работи и няма имоти, тогава всичко се стоварва върху поръчителите. Освен това борчлиите често се опитват да преметнат банките, като променят адреса си и не ги уведомяват за това.

Ако и гарантите нямат пари да плащат на банката, може да се стигне и до изземане на техен имот. Не се пипа жилището, само ако е единствено. Освен че може да се наложи да плащате чужд дълг, може и да не ви дадат заем в бъдеще, когато на вас ви се наложи", предупреждават съдебните изпълнители.

За това и напоследък роднините и приятелите на кандидатите за кредит са станали много предпазливи. Понякога дори сестра отказвала да стане гарант на брат си.

Съдебните изпълнители пък се опитват да дават съвети на длъжниците - например, че могат да внесат част от задължението и да разсрочат дълга си на месечни вноски. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати