25 Април 2024 г. Четвъртък

Недопустимо: Сидеров говори в НС за "турски изроди"

2010-10-06 15:13:51

Къде си, приятелю Божидаре? В Бургас бяхме мажоритарни кандидати и казахме на хората, че ще искаме това, което Турция дължи на България, да бъде изплатено. Ти си потомък на българите, които са били избивани от турските изроди. 

Това заяви председателят на Атака Волен Сидеров от парламентарната трибуна по време на дебатите за вота на недоверие, заради които имаше пряко излъчване от НС по националната телевизия.

По време на изказването си Сидеров дори започна да блъска по парламентарната трибуна.

Изненадващо председателят на парламента Цецка Цачева не прекъсна радикалното изказване на националиста.

Депутатите от Атака носеха черни фланелки с надпис "Не на Турция в ЕС" в парламентарната зала.

Този геноцид няма да бъде забравен. Тук се заклевам в това, че този геноцид няма никога да бъде забравен, и ще се боря за него, каза лидерът на Атака.

Нямаме право да затваряме тази страница, докато Ердоган не дойде и не се извини на България за геноцида, който е прилаган спрямо българите. Те са ваши избиратели, дами и господа от ГЕРБ. Не ги пренебрегвайте, защото ще предизвикате нещо, което ще ви свали от власт. Господин министър-председател – към вас се обръщам, коригирайте тази грешка. Искам да ви пусна документи за геноцида – да видите трупове на деца и жени, които са избивани от дядовците на ердогановците, обяви Сидеров. 

Националистът твърди, че посещението на Ердоган у нас било „нелегално, необявено предварително и неогласено“. 

Ердоган беше скрит от сегашното правителство и това беше груба грешка. От името на партия Атака и 600 хиляди българи искам да заявя, че партия Атака никога не е подкрепяла кандидат-членството на Турция в ЕС, не го подкрепя и няма да го подкрепи, обяви Сидеров.

Смятам за груба грешка изявленията, които бяха дадени на пресконференцията. Няма право нито министър-председателят, нито едно правителство да говори от името на България, когато става дума за този въпрос. Аз знам, че в политиката се правят компромиси – не съм фанатик и сектант. Но има въпроси, по които компромиси не се правят. По които не можеш да се пречупиш в поклон, заяви лидерът на Атака.

Драги управляващи, грешите, когато смятате, че Турция идва тук с приятелски намерения. Грешка е да се правят компромиси по отношение на Анкара. Другата грешка, която направи впечатление, беше, че въпросът с тракийските имоти бил решен, обърна се към ГЕРБ Сидеров.

Срам и позор за историците, които сега мълчат. 10 милиарда дължи Турция за имотите, нивите и къщите, които са заграбили през 1913-а година. Господин Дянков, къде сте? Ето къде са ви парите за здравеопазване. Искайте си ги. Тази грешка е голям, червен сигнал. Обръщам се ясно към правителството – игри с Турция не трябва да се правят, докато тази държава не влезе в релсите на демокрацията. Не всичко в света е газ, петрол, мангизи и прочее. Има и душа, завърши лидерът на Атака.

През последните 20 години в българския парламент не са изричани толкова директни обиди към премиер на друга държава. Тази забележка към националиста от „Атака” отправи депутата от ДПС Лютви Местан. 

По думите му това е „политическо изстъпление”, а останалите партии трябва да се разграничат от него.

Веднага след него думата взе независимият народен представител Тодор Великов, който направи забележка на Цецка Цачева по начина на водене. 

Депутатът припомни, че нерядко от залата са гонени депутати от РЗС. Нищо подобно не се случило сега, когато Волен Сидеров превърнал „парламента в цирк“. 

„Аз не съм нито циркаджия, нито луд човек, за да правя подобни изказвания. Нека да не превръщаме народното събрание в цирк, вземете отношение по тези  въпроси”, обърна се Великов към Цачева.

И Станишев реагира

„Когато народни представители се държат като циркаджии и правят изявления, обидни към други държави, не правите нищо”, коментира Станишев.

Според лидера на БСП тайната цел на демонстрацията на „Атака” е да не се чуе нищо от дискусията за здравеопазването. 

Той обвини управляващите, че съзнателно „смачкват парламента” и затова рейтингът ми бил толкова нисък. 

Станишев поиска отлагане на дебата и насрочването му за утре.

Цецка Цачева не взе отношение по упреците, но подложи на гласуване искането на левицата. То беше отхвърлено категорично.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати