19 Април 2024 г. Петък

Как е най-добре да отопляваме дома си?

2010-10-06 12:38:23
Неблагоприятните условия в закритите помещения през зимата застрашават сериозно човешкото здраве.

Качествените показатели на жилището изискват все по-голямо внимание, тъй като съвременният човек прекарва 80% от своя живот в закрити жилищни и работни помещения. В условията на жилището организмът е под въздействието на комплекс от различни фактори, като продължителността на тяхното действие е максимална в сравнение с други среди. Това означава, че при несъответствие със здравните изисквания жилищната среда може да стане рисков фактор за здравето на обитателите.

След облеклото жилището е втората бариера срещу неблагоприятните топлинни въздействия върху човешкия организъм. Температурата на въздуха е водещ фактор за определяне на топлинното състояние на човека, намиращ се при стайни условия. 

Между температурата на човешкото тяло и тази на околната среда съществува винаги известна разлика. Докато температурата на тялото е сравнително постоянна, в околната среда тя е променлива. Чрез непрекъснато отдаване на топлина в околната среда човешкото тяло регулира собствената си температура, което е възможно само в определени граници на температурата на въздуха.

Отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации имат основна цел да поддържат в помещенията постоянна температура и чувство на комфорт, благоприятстващи жизнените функции на човека и неговата работоспособност независимо от промените на външните температури през годината.

За климата в нашата страна най-благоприятната вътрешна температура в помещения за обитаване е 20±5°С в зависимост от предназначението на помещението и състоянието на човека. Когато повърхностната температура на стените в една стая е висока, за осигуряване на комфорт температурата на въздуха трябва да бъде по-ниска и обратно.

Освен температурата на въздуха в помещението върху човешкия организъм и чувството за комфорт оказват влияние факторите относителна влажност и движението на въздуха.Хигиенният оптимум за относителна влажност на въздуха в жилищните помещения е между 30-60%. Влажните стени имат ниска температура и усилват процеса на топлоотдаване от организма. Високата влага благоприятства за по-дълъг период на преживяемост на болестотворните микроорганизми - патогенните микроорганизми, и предразполага към заболявания.

Най-ефективно за отопление през зимата е да се използват дърва (чрез отоплителна система) и климатик. Трябва да се има предвид, че отоплението на помещенията във всички случаи с изключение на климатика се извършва не непосредствено от енергоносителя, а чрез отоплителна система, предполагащо наличие на радиатори в помещенията и директно нагряване на въздуха чрез топлообмен. 
През зимата обаче затопленият по този начин въздух в помещенията ще доведе до относителна влажност 20% при температура 20°С, респ. усещане на дискомфорт, сухота на лигавиците на горните дихателни пътища с влошена филтрационна способност за прах и въздушна микрофлора и намаляване на защитните сили на организма. Единствено климатикът, в зависимост от неговата изработка, може да позволи изменение на параметрите на въздуха така, че да бъдат най-благоприятни за човека.

Кое най-много изсушава въздуха? 
Използването на климатик може да позволи плавна и точна регулация на температурата и влажността на въздуха. Останалите горива, както отбелязахме, отдават енергията си на човека опосредствано, чрез отоплителна инсталация, при което единствено се внася топлина в помещението, но липсва всякаква регулация на влагосъдържанието и води до изсушаване на въздуха в помещенията.

Ако се използва камина за отопление, то нагряването става предимно чрез радиационно излъчване от изгарящите продукти. Предната част на камината е изцяло открита и от помещението се засмуква голямо количество въздух с постоянно проветряване, докато камината гори, което е необходимо за отстраняване на димните газове. Изнесеният по този начин през комина въздух се замества от външен въздух с ниска температура и малко влагосъдържание.

Единствено увеличаване на влагосъдържанието може да се получи при отопление с газови печки, при които става директно изгаряне на газа (пропан-бутан) в помещението. Като продукт от горенето се получава водна пара, която в студени дни кондензира върху ограждащите помещението повърхности.

Препоръчваната оптимална температура на въздуха е около 21°С в помещенията, обитавани през деня. Най-пълноценни са сънят и почивката през нощта при температура на въздуха в спалното помещение 16-17°С за подрастващи и 14-15°С за лица на средна възраст. Диапазонът 38-50% за относителна влажност при горните температури се счита за най-благоприятен. 

източник: health.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати